Жоро Илиев убит от Райко Кръвта

Преди 14 години снайперист ликвидира боса на ВИС-2 в Слънчев бряг, докато гуляе след футболна победа

Новини
11:14 - 25 Август 2019
170852
Жоро Илиев убит от Райко Кръвта

Днес, 25 август се навършват 14 години от мафиотското убийство на подземния бос от ВИС-2 Георги Илиев. Знаковият мафиот и тартор на борческата групировка е уцелен с куршум в сърцето от наемен убиец.

Четиринайсет години след убийството на Главния, както бе наричан Георги Илиев, мафиотската екзекуция на митичния гангстер от Кюстендил все още е непосилен ребус за криминалистите. Разследването на убийството на мастития мафиотски бос отдавна е замразено и малцина вярват, че следственото дело срещу неизвестен извършител някога ще бъде променено на „разрешен случай“. Смъртта на Илиев доведе и до края на групировката ВИС-2, смятана за най-силната криминална организация в България през 90-те години на миналия век. Жоро Илиев умира щастлив, на централното сепаре на помпозното заведение „Буда бар“, част от комплекса „Мултиплейс” в Слънчев бряг, където празнува победата на футболния си тим „Локомотив“ (Пловдив) над сръбския „ОФК Београд“. Главния дава пищен банкет за над 70 приятели, когато е прострелян в сърцето от снайперист.

„Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия“, са последните думи на Жоро Илиев.

Изречени са по телефона към тогавашния изпълнителен директор на „Локо“ Емил Наков. Разговорът между двамата е прекъснат от изстрелян 22-милиметров куршум „Стингър“ с хидрошоков отвор, който се забива в сърцето на митичния гангстер. Дни по-късно ще стане известно, че убиецът е стрелял с рядка пушка тип „флобер“ от храстите на хотел „Хризантема“. При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери – уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума. Неизвестния наемник се е подсигурил, като е насочил стативите към двете централни сепарета на „Буда бар“, които са били ползвани само от Жоро Илиев и неговата свита.

39-годишният Георги Илиев умира в 23,38 минути на 25 август 2005 г. почти веднага, след като е прострелян. Охранителите го отвеждат в МБАЛ Бургас за рекордно бързо време – 14 минути, но докторите там само констатират смъртта на Главния.

Шокираща снимка от моргата в Бургас показва убитият Жоро Илиев. Снимката изскочи на бял свят 5 години след екзекуцията на висаджията

Макар и официално неразкрито, за убийството на Жоро Илиев има заподозрени. Днес, 14 години по-късно, криминалисти и сподвижници на боса на ВИС-2 са категорични, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев – Кръвта и е изпълнена от Красимир Станчев – Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист №1 на мафията.

Всички са категорични, макар и без да дават доказателства - Жоро Илиев умира заради Васил Горчев – Кьоравия, благоевградски наркобарон и лихвар, дългогодишен представител на ВИС-2 за Благоевград. Васил Горчев контролира производството на амфетамин в Югозападна България и раздава огромни суми срещу лихва на знакови фигури от ъндърграунда. Той е сред най-близките хора до Жоро Илиев.

На 20 януари 2005 г. Васил Горчев – Кьоравия е убит в центъра на Благоевград с 1 куршум в главата. Месеци преди да се стигне до убийството на Кьоравия, благоевградския гангстер влиза в конфликт с Райко Кръвта. Причината за скандала са 800 000 долара, които Райко Кръвта и негови приближени взимат при въоръжен обир от офис на Кьоравия.

Райко Алексиев - Кръвта първо убива Васил Горчев, а след това и Жоро Илиев от страх да не бъде ликвидиран за отмъщение. Месеци след двете убийства и перничанинът е очистен

Благоевградският лихвар настоява перничанинът да му възстанови парите, но вместо кеш получава куршум в главата. Седмици след смъртта на Кьоравия, Георги Илиев привиква Райко Кръвта в офиса си на столичната къпалня „Мария Луиза“ и директно го обвинява, че е организирал екзекуцията на Васил Горчев. „Трима човека ми казаха, че си ти. Искал си да сложиш ръка върху черното тото и върху амфетамините”, хладно отвръща Жоро Илиев  на клетвите на Райко Кръвта, че не би се осмелил да вдигне ръка върху никого от „организацията”.

Жоро Илиев със съпругата си Мая. След убийството му тя разпродаде почти всички апетитни имоти на империята "ВАИ Холдинг", наследила групировката ВИС-2

Следващите месеци са кошмарни за пернишкия мафиот Кръвта. Ченгетата изведнъж се обръщат срещу него – арестуват над 20 негови дилъри на хероин, прибират и самия Райко. На 6 юни 2005 г. пернишкият наркобос е задържан при акция на РЗ БОП в пернишкото кафе „Елит” заедно Кръстьо Кръстев – Кръстето и Александър Стоянов – Муката заради отправени заплахи към служител на полицията, закопчал двама дилъри от бандата с 300 дози хероин.

През месец юли пък е разбита група за нелегални залози на мачове в Благоевградския регион, за която е публична тайна, че организира черно тото под шапката на Кръвта. На 22 юли 2005 г. Райко за първи път не е сред поканените на рождения ден на Георги Илиев. Зачестяват и предупрежденията към перничанина от колеги висаджии, че Главния му е вдигнал мерника.

В средата на август Райко Кръвта заминава на почивка в Несебър, където отсяда в дома на Димитър Желязков – Митьо Очите. Случайно или не, но в този период Митьо Очите също е в немилост пред боса на ВИС-2. Разказва се случка на пристанището на Свети Влас –

Жоро Илиев качва Очите на яхтата „Маями” и го пребива почти до смърт на борда, след което го изхвърля в морето. Бодигардът на Несебърския Ал Капоне – Христо Широков спасява началника си.

Широката вижда от кея как шефът му е метнат във водата, яхва джет и успява с 300 зора да го качи на водния мотор. Според мнозина Жоро Илиев разжалва Митьо Очите, тъй като морския гангстер и бандата му отвличат и изнасилват брутално 4 проститутки, работещи в Слънчев бряг за сутеньора на ВИС-2 Светльо Пелтека.

Според данни на МВР, Митьо Очите също помага за убийството на Жоро Илиев, тъй като несебърският гангстер е разжалван от боса на ВИС-2

Според оперативна информация, постъпила в МВР само месец след екзекуцията на Жоро Илиев, поръчката е изпълнена от Райко Кръвта.

Все още има спорове дали перничанинът е физическия екзекутор, или снайперист е Красимир Станчев – Легионера.  Информатори на МВР се кълнат, че са виждали нееднократно Краси Легионера заедно с Митьо Очите в Несебър непосредствено преди екзекуцията. Ролята на Райко Кръвта и хората му от Перник в тази поръчка най-вероятно е била свързана с обезпечаването на маршрут, по който да се измъкне наемния килър Краси Легионера.

Братята Васил и Георги Илиеви умират през 10 години. Първо е ликвидиран Васил, който е убит в засада на 25 април 1995 г. в София.

Други пък са на мнение, че убийството е извършено от самия Райко Кръвта, който е искал да изпревари издадената му смъртна присъда от Жоро Илиев. Перничанинът не живее много дълго – само няколко месеца след смъртта на Главния, той също е застигнат от куршуми. Неизвестен килър убива Райко Кръвта с дъжд от куршуми на 13 октомври 2005 г.

Убийството на Жоро Илиев пък идва в момент, в който знаковия гангстер опитва да легализира престъпните си авоари и да се трансформира в крупен бизнесмен. Босът на ВИС-2 не успява да се порадва и на двете момиченца, които осиновява заедно със съпругата си Мая само няколко месеца по-рано. В края на 2004 г. Главния става осиновител на 3-годишните Андреа и Криста. След убийството му вдовицата Мая осиновява и момче, което е кръстено на Георги Илиев.

Осиновените от Жоро и Мая Илиеви Андреа и Криста

Убийството му слага край и на групировката ВИС-2. Тя се разпада, а знаковите „лейтенанти” се спасяват поединично, като всеки прибира някакъв дял от легалния бизнес на империята.