Салата червен булгур с домати и краставица
за 3 порции, 35 мин
Продукти
1 с.л. масло
1 с.л. пюре от червени чушки
1 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. зърна кимион
1 с.л. лимонов сок
1 ч.ч. булгур
3 стръка пресен лук
2 големи домата
½ краставица
½ връзка магданоз
2 с.л. зехтин или олио
сол
Приготвяне
Пюретата от чушки и домати се разбъркват на котлона в разтопеното масло. Добавят се 1 ч.ч. вода, кимионът, лимоновият сок и сол и се оставя да заври.
Изсипва се булгурът – трябва да е покрит с течност, ако е нужно се добавя още малко вода. Оставя се отново да заври.
Маха се от огъня и се оставя да набъбне под капак за около 30 мин., докато се поеме цялата течност от булгура.
Разбърква се със зехтина или олиото, сол, с пресния лук, нарязан на фини пръстени, с доматите и краставицата - на кубчета, и с наситнения магданоз.
Вместо пюрета от домати и чушки може да се използва лютеница.