Салата червен булгур с домати и краставица

за 3 порции, 35 мин 

Кухня
10:09 - 08 Март 2021
3678
Салата червен булгур с домати и краставица

Продукти

1 с.л. масло

1 с.л. пюре от червени чушки

1 с.л. доматено пюре

1/2 ч.л. зърна кимион

1 с.л. лимонов сок

1 ч.ч. булгур

3 стръка пресен лук

2 големи домата

½ краставица

½ връзка магданоз

2 с.л. зехтин или олио

сол

 

Приготвяне

Пюретата от чушки и домати се разбъркват на котлона в разтопеното масло. Добавят се 1 ч.ч. вода, кимионът, лимоновият сок и сол и се оставя да заври.

Изсипва се булгурът – трябва да е покрит с течност, ако е нужно се добавя още малко вода. Оставя се отново да заври.

Маха се от огъня и се оставя да набъбне под капак за около 30 мин., докато се поеме цялата течност от булгура.

Разбърква се със зехтина или олиото, сол, с пресния лук, нарязан на фини пръстени, с доматите и краставицата - на кубчета, и с наситнения магданоз.

Вместо пюрета от домати и чушки може да се използва лютеница.