Салата цикория и манго с горчица (С ВАРИАЦИЯ)
за 4 порции, 20 мин
Продукти
1 жълта цикория
1 червена цикория
1 манго
1 глава червен лук
1-2 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. мед
3 ч.л. остра горчица
2 ч.л. сладка горчица
100 мл мътеница или 50 + 50 кисело и прясно мляко
сол и черен пипер
1/2 връзка див лук или зелените пера на пресен лук
Приготвяне
Двете цикории се разделят на листа и се нарязват или накъсват едро, по-малките листа се оставят цели.
Мангото се обелва и се нарязва на тънки филийки. Обеленият червен лук се нарязва на дребно.
Оцетът, медът, двата вида горчица, мътеницата, сол и черен пипер се разбиват на кремообразен дресинг.
Дивият лук се нарязва на дребно и половината се добавя към дресинга.
Смесват се цикориятя, мангото, червеният лук.
Залива се с половината дресинг и се поръсва с дивия лук.
Останалият дресинг се поднася отделно за допълнително овкусяване.
Вариация: Цикорията може да е замени с хрупкава зелена салата, със спанак или с микс от листни зеленчуци.