Салата с круши , рукола, ядки и сирене
за 4 порции, 20 мин
Продукти
2 едри круши
60 г орехи или други ядки
200 г рукола или друга зелена салата
50 г хляб по избор
1 с.л. зехтин или олио
130 г горгонзола или друго синьо сирене (може да се замени с моцарела, с бяло саламурено сирене, с меко козе сирене)
1 скилидка чесън
1 ч.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. орехово олио или друго
сол и черен пипер
Приготвяне
Орехите се запичат на сух тиган до златисто кафяво.
Хлябът се нарязва на филийки, запържва се в загретия зехтин и се начупва или нарязва на хапки.
Крушите се разполовяват надлъжно, изчиства се семето и се нарязват на тънки филийки.
Крушите се подреждат върху руколата. Поръсват се хлябът, едро нарязаните орехи и 2/3 от натрошеното синьо сирене.
Останалото сирене се пасира с обеления чесън, меда, оцета и ореховото олио.
Подправя се със сол и черен пипер и се полива салатата.