Само в Lupa.bg: Ало-мафията се "преквалифицира" в измами с ремонти

У нас
11:38 - 03 Август 2020
5719
Само в Lupa.bg: Ало-мафията се "преквалифицира" в измами с ремонти

Главният прокурор Иван Гешев се похвали в края на юли, че телефонните измами в страната са почти преборени със спад от над 94% в сравнение с миналата година, когато бандитите все още грабеха възрастни баби и дядовци с по хиляди левове. Проверка на Lupa.bg обаче установи, че голяма част от ало-мафията се е преквалифицирала в измами със строително-ремонтни дейности. 

Хиляди са опържените от цигани, цанени за бани, къщи и вили само това лято, а Комисията за защита на потребителите е буквално залята от сигнали за менте-майстори, които не само завличат клиентите си с пари, но и след тях трябва да работи на двойни цени нова бригада. 

Каква е схемата? Роми от Североизточна България, известни с впечатляващите си психологически хватки в телефонните измами, сега "работят" възрастните хора с примамливи оферти за цялостни и частични ремонти, при които обявяват чужди снимки за свой труд и предлагат от къртене до венециански мазилки на двойно по-ниски от пазарните цени. Лепене на плочки по техните разписания върви между 4 и 8 лева квадрата при средна цена в страната от над 15.

Покривите те "оправят" срещу 200-400 лева, като за сравнение читавите майстори взимат над 1000 само за една къща, при това без полагане на хидроизолация. Измамниците обаче искат не просто аванс за материали, а минимум 60% от цялата сума, след това се правят, че работят няколко дни и когато собственикът на имота се увери, че няма шменти-капели в дейността им, духват с парите. 

Някои от пишман майсторите са се изпедепцали и с договори, които обаче нямат никаква стойност, защото в тях посочват фалшиви лични данни и не могат да бъдат хванати нито от полиция, нито подписите имат стойност в съда, предупреждават вещите в занаята и призовават клиентите да искат лично да видят работата на тези, които изберат. "Чорбаджиите масово се подвеждат по снимки", признават Али Сезгин от Шумен, който само за това лято е работил по жилищата на петима оскубани от менте-колегите си клиенти. А бандити се намират не само в този регион, но масово опарени има и в Софийско, като най-често измамниците са от махалите на Самоков.