Само в Lupa.bg: Бандити яхнаха дървета в Софийския централен затвор

Любопитно
15:24 - 07 Май 2019
3194
Само в Lupa.bg: Бандити яхнаха дървета в Софийския централен затвор

Истински маймунски истории се случват зад дебелите стени на Софийския централен затвор, където известни престъпници се катерят по борове, за да протестират срещу надзирателите, научи Lupa.bg. 

За да решат проблема, управниците на зандана от много време се опитват да отсекат иглолистните дървета, но все удрят на камък, защото по-начетените гангстери заплашват, че ще информират природозащитниците за намеренията им да отнемат малкото зеленина в района на затвора. 

На няколко пъти вече лишени от свобода протестирали, като се катерели по борове и били сваляни с цената на жестоки охлузвания. Разбойниците обаче продължавали да висят по клоните като маймуни в Африка. За да съвсем като косматите примати, пандизчиите издавали силни звуци, напомнящи най-страшните сцени от филма "Кинг Конг", издаде източник на Lupa.bg от охраната на мястото за изтърпяване на наказания.

Lupa.bg научи още, че управата на затвора се надява дърветата в района да пораснат още и после да бъдат отсечени с мотива, че са опасни за обитателите зад решетките. 

Маймунските истории продължават и в килиите, където шумът натоварвал прекомерно надзирателите. Тропане по решетките, крясъци и имитацията на гладиаторска арена се редували с театрално изиграване на роли от престъпници, които си вярвали, че са автомат „Калашников“ или багер. 

Кога и как може да се отсече дърво по закон:

Разрешително може да се получи след искане за издаване на такова в общината. Искането трябва да се основава на едно от следните обстоятелства:

- дърветата или храстите са изсъхнали или състоянието им застрашава безопасността на движението или сигурността на гражданите, сградите и благоустройствените фондове;

- при премахване на последиците от производствени аварии и природни бедствия.

Обстоятелствата, които придружават искането, са конкретизирани във всяка община от Наредба за изграждане и опазване на зелената система.  Общо за всички общини е, че трябва да е налице доказана необходимост от отстраняване на растителността.

Издаденото разрешение има определен срок, в рамките на който трябва да извърша сечта или кастренето. Той отново зависи от общината. За столицата и Варна той е 2 години,  а за Разград, например – 1 година. Разрешението съдържа и броя на дървета, които ми  е позволено да отсека – той би трябвало да бъде еквивалентен на този, който съм посочил в заявлението си.

За незаконна сеч в София или за отрязването на повече от позволеното е предвидена глоба от 1000 до 5000 лв., а за едноличен търговец или юридическо лице имуществена санкция от 1000 до 50 000 лв.