Само в Lupa.bg: Басейн в Елин Пелин започна да порозовява след взривовете

Щетите от експлозията продължават да се увеличават  

Любопитно
17:15 - 29 Юли 2024
3392
Само в Lupa.bg: Басейн в Елин Пелин започна да порозовява след взривовете

Експертите на МОСВ отчитат, че въздухът на мястото на взривените фойерверки край Елин Пелин е чист. Дори днес данните за качеството на въздуха там показват, че няма замърсяване, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, които получават данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Въпреки уверенията, че въздухът е кристалночист, съмненията, че това е така, остават.

Как е възможно атмосферата да не е засегната от огромните облаци дим, а хората от Елин Пелин да наблюдават странни явления, като това вещите им да придобиват розов цвят? Жителка на града след взривната вълна е забелязала, че филтрите на домашния й басейн и маркучите към тях са станали розови.

За тази метаморфоза никой няма обяснение. Именно това поражда въпросът как е възможно съоръженията да реагират на мощната експлозия, но не и атмосферата. Дали въздухът в Елин Пелин наистина е чист и дали измервателната станция на МОСВ отчита правилно?

От екоминистерството уверяват, че тяхната мобилна лаборатория е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин на около един км от склада – най-близкото безопасно място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване. Станцията ще продължи да следи качеството на въздуха в района и при повишаване на показателите над регламентираните норми своевременно ще бъде подадена актуална информация.

Все още не е ясно причината за мощната експлозия, станала в складове за фойерверки на 25 юли и отнела живота на четирима души.

След като доц. Петър Шишков и дъщеря му Кристина издъхнаха в "Пирогов" с тежки наранявания и обгаряния, в неделя екипите откриха още две тела на мястото на изгорелите складове.

Данните от съдебно-медицинската експертиза сочат, че причината за смъртта им е баротравма, т.е. починали са от взрива. Това съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Водещата снимка е илюстративна