Само в Lupa.bg: Бивш шеф в МВР си дари 40 бона за вота

Корнелия Нинова задължи всичките си служители да дарят за БСП, Игнатов се радва на безплатни билбордове

Ексклузивно
13:50 - 08 Октомври 2019
7354
Само в Lupa.bg: Бивш шеф в МВР си дари 40 бона за вота

Бивш зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки е рекордьорът по парични дарения за местните избори според последните данни на Сметната палата, научи Lupa.bg. Става въпрос за топченгето Кирил Хаджихристев, който бе и шеф на областната полиция на Смолян. Той е развързал кесията на фондацията си "КРОС"... за себе си. Хаджихристев е кандидатът за кмет на местната коалиция "Новото време" с представители на партиите "Движение 21", "Новото време" и Земеделски съюз "Александър Стамболийски". 

Факсимиле от паричното дарение

Според документите за рекордното до момента дарение накуп от 40 хиляди лева, Хаджихристев ги е превел в полза на самата сплав от политически формации, а не в негова лична полза. До този момента КРОС бе партия със значително общинско представителство в Смолян, но се наложи още в средата на септември да смени името си, за да се регистрира в ЦИК по новите правила, определени от Изборния кодекс. Пресз 2015 г. фондацията на Хаджихристев изръси над 1 милион лева за местния вот тогава и направи невиждано откриване на кампанията си в родопския регион. 

Второто по големина дарение, регистрирано пред Сметната палата, за 2 пъти по 30 бона, е на фирмата на Радослав Каратанчев, който е независим кандидат-кмет на София. Той в качеството си на собственик и управител на фирмата за хранителни добавки и фитнес уреди "Алемо фит" ЕООД е внесъл общо 60 хиляди лева от оборота си за кандидатурата си за градоначалник. 

Трети по дарения е големият производител на колела и вносител на детски и бебешки стоки Максим Митков чрез фирмата му "Макском", която е подкрепила партията на Веселин Марешки "Воля" досега с 25 хиляди лева. 

От справката в регистрите на Сметната палата прави впечатление, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е "задължила" всичките си близки служители на "Позитано" 20 да се включат в кампанията за изборите с лични дарения. Техният размер обикновено не надвишава 1000 лева, но и юрисконсултът на червената партия Аглика Виденова, и пиарката на Нинова Бояна Бозаджиева са откликнали на призива и чинно са декларирали своята лепта за националния вот. 

Кандидатът на ДБ Борислав Игнатов за София пък се радва на най-голямото непарично дарение - водеща фирма му е предоставила безплатното ползване на билбордове с неговия лик и номер в бюлетината за реклама на кампанията из целия град. 

До момента общата сума на даренията за партиите, коалициите и инициативните комитети в цялата страна за вота след 2 седмици е 358 хиляди лева.