Само в Lupa.bg: Божков си купил самолетите и антиките със загубите на тотото

Икономика
14:16 - 25 Септември 2020
15723
Само в Lupa.bg: Божков си купил самолетите и антиките със загубите на тотото

Олигархът-беглец в Дубай Васил Божков си е осигурил луксозните самолети, пурите и неоценимите антики със загубите от държавното ТОТО. Скандалното разкритие направи от парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев в процедура по реплики и дуплики със спортния министър Красен Кралев за състоянието на държавното предприятие. 

Оказва се, че за периода от 2012-а година, до края на 2019-а, по думите на Гечев, държавата е оказвала "пълен съпорт" върху частните лотарийни игри на Божков, въпреки трикратни одити, разкрили тежкото финансово състояние на тотото. Ако през 2018 г. собствените капитали на дружеството са били в размер на малко над 1 милион лева, то следващата година то вече е било "на минус", разкри социалистът. Според него държавата в лицето на спортното ведомство не си е мръднала пръста, за да спре загубите и толерирането чрез данъчната система на частния оператор. Като спомена, че разграбването на тотото е започнало още през първия мандат на Бойко Борисов като премиер през 2012 г., той напомни и за скандалния факт, че софтуерът на тотото е бил изработен от фирма, свързана с Божков за над 14 милиона лева. И поиска държавата да върне парите за него.

Загубите през 2017 г. и 2018 г. са били в размер от над 10 милиона лева, отчете още социалистът, като цитира данни от Сметната палата. И заяви, че до момента повелята приходите на тотото да се използват за поддържането и създаването нови спортни обекти, не е изпълнена и на йота. 

"Сметната палата е констатирала, че нито една стотинка не е отишла в училищата, а средствата са раздадени на изрично избрани федерации и спортисти", добави бившият вицепремиер от кабинета на Жан Виденов. 

Кралев обаче го контрира с думите, че всички тези проблеми пред държавния хазартен оператор се решили с поправките в Закона за хазарта от тази година. И разкри, че само до момента приходите на тотото са скочили с 141%, в сравнение с миналата година. А през 2021 г. се очаквало те да стигнат близо половин милиард лева, с което предприятието щяло да е на плюс, за пръв път от 2013-а насам. 

Спортният министър обаче се въздържа от коментар на думите на Гечев, свързани с нелоялните практики, ползвани от държавата спрямо бизнеса на Божков години наред. И само обеща от догодина да започне ударно строителство на физкултурни салони в цялата страна с приходите на тотото.