Само в Lupa.bg: Бунт в затвора

Новини
19:55 - 20 Ноември 2020
9824
Само в Lupa.bg: Бунт в затвора

До истински  бунт в Софийския централен затвор се е стигнало вчера във 2-ра и 12-та група, където са настанени най-тежките рецидивисти, научи Lupa.bg.

До недоволството се е стигнало защото лишените от свобода твърдят, че са болни от COVID-19, а никой не им обръщал внимание.

Напрежението ескалирало и се наложило надзирателите да въведат ред.  Пред Lupa.bg затворниците разказват, че условията в лечебницата били потресаващи. Доскоро нямало никаква техника, а едва преди няколко дни са закупени два кислородни апарати. 

В 12-та група са предимно лишени от свобода от ромски произход, осъдени за зверски престъпления. Там има и много болни от СПИН затворници. Пандизчиите от 9-ти отряд пък са отделени от другите и не им е разрешено да напускат килиите си.

Отскоро втори етаж на пандиза в Банишора беше превърнат в COVID отделение, но лишени от свобода са категорични, че заразата е обхванала целия затвор.

В тази извънредна ситуация началникът на Софийския затвор Десислав Трайков е излязъл в болничен, отсъстват и неговите заместници. Не е известно дали той е заразен с коронавирус, или е поставен под карантина.