Само в Lupa.bg: Човек на Данаил Кирилов виновен за скъпите униформи на надзирателите?

Общество
16:20 - 20 Април 2022
9650
Само в Lupa.bg: Човек на Данаил Кирилов виновен за скъпите униформи на надзирателите?

Зам.-шефът на ГДИН Даниела Йорданова е с отнети правомощия, потвърдиха пред Lupa.bg от Министерство на правосъдието. Тя е с ограничени правомощия по възлагане на обществени поръчки – няма право да сключва договори и да подписва документи.  

Заповедта за това е издадена в началото на годината. Преди броени дни обаче са намалили и част от останалите й задължения.

„Съгласно заповед от 28.03.2022 г. на главния директор на ГДИН, считано от 29.03.2022 г. старши комисар Йорданова не осъществява методическо ръководство и контрол на дейността на сектор „Логистика и обществени поръчки“ и сектор „Финансово – счетоводен и капиталови разходи“ в ГДИН”, обясниха пред медията ни от правосъдното министерство.

Даниела Йорданова е взета на мушка след скандала със скъпите униформи на надзирателите. Служителите на затворите разказаха, че 4 години обществените поръчки за облеклото печелят фирми на семейство, чиито членове са редовни победители при заданията за униформи у нас в последните 15 години.

Близо милион и 900 хиляди лева плаща държавата, за да осигури униформи на служителите в затворите. Всеки работещ в ГД "Изпълнение на наказанията" получава от държавата 600 лв. годишно, с които да си купи задължителните лятна и зимна униформа. Облеклата се възлагат и плащат от държавата на частна фирма с обществена поръчка. След това служителите си ги купуват от дирекцията. Според надзирателите обаче служебното им облекло е все по-скъпо и по - некачествено.

„Зимен костюм, който включва яке и панталон, е на цена 435 лв. грубо, пуловер, който също е част от зимната униформа, е на цена от 80 лв. Текстилно яке – полар, което от скоро е в артикулите, които ни се предоставят, е на цена 80 лв. Лятно яке – 160 лв. – летен панталон – 83 лв. Лятна риза – 60 лв. Трикотажна блуза, тениска с яка, обикновена тениска с яка и с джоб струва 42 лв. Летни обувки 61 лв. Кубинки са на цена 120 лв.“, казва Антоанета Стойкова, служител на ГД "Изпълнение на наказанията".

Според наши източници Даниела Йорданова е назначена от бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Досега шефът на ГДИН е имал само един заместник, но по настояване на Кирилов е разкрито място за още един. Така Даниела Йорданова е станала заместник на комисар Ивайло Йорданов.

От ведомството на Надежда Йорданова обясниха, че момента в ГДИН текат няколко проверки. Те се извършват от Агенция за държавна финансова инспекция и Дирекция „Вътрешен одит“ при Министерството на правосъдието. Разглеждат се освен обществените поръчки, така и проектите по програма „Добро управление” и процедурите по Норвежкия финансов механизъм.