Само в Lupa.bg: Данаил Кирилов изгрява като адвокат на Жан Виденов

Р. Овч. уредил юриста за общински съветник от БСП

Политика
10:02 - 06 Април 2019
8758
Само в Lupa.bg: Данаил Кирилов изгрява като адвокат на Жан Виденов

Новият правосъден министър Данаил Кирилов влиза в общественото пространство като голобрад, 27-годишен адвокат, който защитава бившия премиер Жан Виденов по гражданско дело, заведено от банкера Атанас Тилев, научи Lupa.bg. Баровецът е оплют в книгата на премиера "Отвъд политическия театър през погледа на Жан Виденов", а Тилев решава да заведе дело за клевета.

Данаил Кирилов е ангажиран за адвокат от Жан Виденов. Младият юрист успява да отърве с глоба от 500 лв. бившия премиер и така попада в полезрението на Столетницата в далечната 1997 г.

Митичият "червен" енергетик Румен Овчаров пък е човекът, дал летящ старт на политическата кариера на Кирилов, научи от брилянтен източник Lupa.bg. Димитровградският юрист е поставен лично от Р. Овч. на избираемо място в общинската листа на БСП през 2003 г., което шокира сподвижниците му в столичната организация на Столетницата.

"Това бе последната листа, редена от ИБ на Градския съвет на БСП - с други думи - лично от Румен Овчаров. След това от 2007-а списъкът за кандидати за общинския съвет се реди с тайно гласуване с бюлетини", заяви нашият източник.

Според него позицията на Данаил Кирилов на "Московска" е плод на вътрешнопартийна сделка между Р. Овч. и Костадин Паскалев. По онова време последният е вицепремиер, а юристът е шеф на кабинета му.

"Градският съвет на БСП през 2007 г. директно се опълчи на Висшия съвет, като избра за кандидат-кмет Бриго Аспарухов, предложен лично от Сергей Станишев, вместо Георги Кадиев, предпочитан от тясното партийно ръководство. Данаил Кирилов падна жертва на тази война и изпадна от листите. После отиде в ГЕРБ, където стигна до Областен управител", споделя още нашият човек.