Само в Lupa.bg: Гласят Владимир Уручев за шеф на АЕЦ „Козлодуй“

У нас
18:05 - 01 Март 2021
9374
Само в Lupa.bg: Гласят Владимир Уручев за шеф на АЕЦ „Козлодуй“

Конкурсът за нов Съвет на директорите в АЕЦ „Козлодуй“ е нагласен. Вече е решено кой да поеме атомната електроцентрала. Бившият евродепутат Владимир Уручев ще стане шеф на Съвета на директорите, след което ще го изберат за негов председател, а после и за директор на централата. Това предположи пред Lupa.bg ядреният експерт инж. Георги Котев.

По думите му сегашният шеф на атомната електроцентрала Наско Михов ще работи заедно с Уручев. Поради тази причина настоящият председател на Съвета на директорите Жаклен Коен не е подал документи за участие в конкурса.

„До 1 януари 2007 г. Владимир Уручев е главен инженер на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“, които вече са затворени. В продължение на 2 г. се „усвояват“ 300 млн. щатски долара за спасяването на тези блокове. Само че това не се случи и никой не поиска от Уручев тези пари да бъдат върнати. Нещо повече той се озова в листите на ГЕРБ за евродепутат“, обясни инж. Котев.

„През втория мандат на Борисов за изпълнителен директор на атомната електроцентрала е сложен Валентин Николов, който не е от бранша. За да може да работи, за негов заместник е избран Владимир Уручев, който от своя страна е инсталиран в управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Чл. 68 на Конституцията обаче забранява хора на публични длъжности да вземат ръководни постове в държавни предприятия.  Затова заедно със Стефан Стойков сме подавали заявление за конфликт на интереси в Комисията на Филип Златанов срещу Уручев. Златанов го оправда с аргумента, че членовете на европарламента не заемат публични длъжности“, каза още инж. Котев.