Само в Lupa.bg: Горица Кожарева пита Бойко Рашков кой да е новият вътрешен министър

Жена се спряга за поста на Калин Стоянов

Политика
13:49 - 14 Август 2024
6162
Само в Lupa.bg: Горица Кожарева пита Бойко Рашков кой да е новият вътрешен министър

Столичните полицаи се събраха днес пред МВР, за да настояват Калин Стоянов да продължи да им е министър. Все още не е ясно дали служебната премиерка  ще ги чуе, тъй като предпочита да слуша съветите на бившия шеф на ведомството Бойко Рашков. „Той кадрува в МВР и определя кой да е на ръководен пост. Толкова скандали имаше около него, включително разкритията за близостта му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, а нито МВР, нито прокуратурата го подхващат”, обясни пред Lupa.bg криминалистът Иван Савов.

По думите му Бойко Рашков е човекът, който е препоръчал на Кирил Петков Калин Стоянов да оглави вътрешното министерство. Дистанцирането му от него станало, когато след изборите миналата година той обяви пред Би Ти Ви, че няма партия, която да не е купувала гласове през ноември.

Криминалистът Иван Савов

„По моя информация вечерта след интервюто по телевизията Кирил Петков се е обадил на Калин Стоянов и му е вдигнал скандал защо не е скрил, че и ПП са участвали в търговията с вота на хората. След това Промяната опита да смени Стоянов с Живко Коцев като за целта спретнаха и постановка – ексцесиите по време на протеста срещу избора на Боби Михайлов за шеф на БФС. Футболни хулигани подпалиха тогава полицейски бус, а охранители, преоблечени като полицаи, налагаха мирни граждани. Кофите за боклук преди митинги и протести се вдигат, а сега това не беше направено, за да може да се подпалят. Саботажът не свърши работа, защото не Калин Стоянов е отговорен за станалите безредици, а главният секретар на МВР Живко Коцев. Затова и замяната на Стоянов с Коцев не успя”, разкри Иван Савов.

Пет месеца след подпалването на полицейски бус лъснаха и далаверите на Живко Коцев в „Митниците”. В момента той е подсъдим за участие в престъпна група заедно с Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. Незнайно защо той е пуснат на свобода срещу 20 бона, а другите са оставени в ареста.

Тогава стана ясно, че Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с бащата и сина Димитрови, докато е бил министър. Това се е случвало в сградата на Министерството на вътрешните работи, а времевият период е от 28 май 2021 г. до 30 март 2022 г.

В края на декември 2023 г. бившият директор на митниците Петя Банкова също е влизала в министерството за двучасова среща с бившия зам.-министър на вътрешните работи Кирил Ценкин.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев не е декларирал скъп часовник, получен като подарък, нито в декларацията си пред КПКОНПИ, нито пред други институции.

В книгата за пропускателен режим е отразен достъп до обекта както следва (по времето на Бойко Рашков):

28 май 2021 г. Марин Димитров се среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

15 юни среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

21 юни Димитрови среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

21 юли Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

27 август Стефан Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

16 септември Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

28 септември;

22 март 2022 г.;

30 март 2022 г.

Петя Банкова - 19 декември 2 часа среща с Кирил Ценкин (бившият охранител на Кирил Петков).