Само в Lupa.bg: Гришо донесъл коронавируса от САЩ?

Тенис
12:40 - 24 Юни 2020
5069
Само в Lupa.bg: Гришо донесъл коронавируса от САЩ?

Коронавирусът, който удари топ световните тенисисти Новак Джокович, Виктор Троицки и наш Гришо, може да е бил донесен именно от Димитров. Според щатски фенове на първата ни ракета, Григор Димитров се е заразил при престоя си в Индиан Уелс и е твърде вероятно да е внесъл бацила на Стария континент с дълъг инкубационен период. Част от потребителите на социалната платформа Reddit, които следят изкъсо развитието на пандемията са на мнение, че огнището от турнира Адриа е пламнало заради щаба на Гришо. 

Последната снимка на Григор от Индиан Уелс е отпреди 3 седмици, публикувана в "Инстаграм". Там той обяснява, че вероятно е последният останал играч в Ривърсайд Каунти, а негови приятели и почитатели го призовават вече да се прибира в Европа. По информация на американските му фенове, той си е тръгнал от САЩ едва преди десетина дни. Средният инкубационен период от прихващането на вируса до развитието на симптомите е 6-7 дни, но има редица документирани случаи, при които той достига дори до 28 дни.

В същото време Ривърсайд в Калифорния е едно от най-големите огнища на COVID-19 в цяла Америка в момента. Ежедневно само там се регистрират по 600-700 нови случая - колкото регистрира целият Балкански полуостров за 24 часа в последната седмица. Общо случаите в тучната долина Коачела са близо 15 000 от началото на пандемията, като в самия Индиан Уелс са починали близо 300 души, а в общината в момента има над 90 души, настанени в реанимациите. 

Гришо засега се справя отлично със симптомите на COVID-19, като последната информация от Монако за него, е, че е свалил температурата и че белите му дробове са чисти, а това е най-важният прогностичен елемент за тази диагноза. 

В същото време бащата на заразения №1 в световната ранглиста Новак Джокович Сърджан Джокович се разлюти срещу нашенеца и го обвини, че болен е отишъл в Хърватия. 

„Защо се случи това? Защото човекът вероятно е дошъл болен, кой знае откъде. Тук не се тества, тества се на някакво друго място. Мисля, че това не е наред. Добре, какво да се прави. Причини големи вреди и на Хърватия, и на нас като семейство, и на Сърбия“, гневи се Джокович-старши.

„Никой не се чувства добре, и той също. Никой не се чувства добре поради тази ситуация. Естествено, че не се чувства добре, но какво да се прави, положението е такова, каквото е. Трябва да излезем от това по-силни, да разберем, че това трябва да мине, по някакъв начин всички да се защитим“, каза Сърджан пред хърватската телевизия RTL.

Днес стана известно, че и Никола Йокич е заразен с коронавирус и няма да може да се завърне в САЩ.