Само в Lupa.bg: Истинската битка ще е за зам.-министрите, ГЕРБ стяга атака

Всички искат земеделието, МВР и икономиката, Външно не било достатъчен залог

Политика
17:30 - 25 Май 2023
5424
Само в Lupa.bg: Истинската битка ще е за зам.-министрите, ГЕРБ стяга атака

Ръководството на ГЕРБ натиска преговорните екипи и на своите в лицето на Мария Габриел и работната група в НС, и тези на Продължаваме промяната - Демократична България за прекрояването на ротационния кабинет. С идеята, че

са по-важни зам.-министерските позиции, наситени, "където трябва" от кадри на Бойко-Борисовата партията, отколкото титулярните места, 

герберите са решени да постигнат паритет в представителството в иначе уж напълно опечената нова изпълнителна власт, подшушват източници на Lupa.bg. 

За какво конкретно става въпрос? 

Ясни апетити от първата политическа сила имали към земеделието, здравеопазването, вътрешните работи и икономиката. Според запознати дори се стигнало до поставянето на ултиматуми през последните дни и то към Бойко Борисов, защото мнозина в партията му не били съгласни участието й във властта при мандат на вторите да се търгува само с поста на Габриел в МВнР за първите 9 месеца от ротацията.

"Външно не може да изплати всичко, заложено от нас за спечелването на изборите", недоволствали в редиците, при това по високите етажи на ГЕРБ. 

Затова и било настояването да получат ако не министерски, то кресла на вицета в ключовите ресори. От своя страна, както стана ясно и от думите на бъдещия премиер акад. Николай Денков, ПП-ДБ били склонни да се съгласят с такова справедливо разпределение. Именно това, както го нарекъл "клякане", пък вбесило депутата Радостин Василев. 

Който вече размахва червени картони на сглобяващата се власт от тъч линията

(всъщност от пресклуба на БТА, както обяви в началото на деня - б.р.).