Само в Lupa.bg: Къде е българската ваксина на проф. Чорбанов? (ВИДЕО)

Здраве
16:30 - 06 Октомври 2021
8806
Само в Lupa.bg: Къде е българската ваксина на проф. Чорбанов? (ВИДЕО)

На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Бомбастичното твърдение дойде от проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент „Имунология" в Института по микробиология на БАН и депутат от ИТН в последните два парламент точно на 26 септември. На 5 октомври обаче българска ваксина не бе представена.


Бившият депутат държи прототипа, както твърди, на БГ-ваксината

Това трябваше, както самият Чорбанов заяви, да се случи на 15-я международен конгрес за ваксини, който тази година се проведе в Италия, но там не просто няма лектор с неговото име, а изобщо не фигурира български представител, разкри проверка на Lupa.bg.

Вместо това той обяви в началото на седмицата, че ще представи българския препарат за борба с коронавируса на чешки форум за цитология. В действителност, там той е отбелязан като поканен на събитието, но не и като представящ ваксина или лекарство срещу инфекцията, за разлика от други свои европейски колеги. 

Нещо повече, двама са представителите на Институт "Пастьор", присъствали и на двата форума. Френската институция е тази, с която българският професор от десетилетия си партнира, включително за разработването на нови ваксини, а както стана ясно в началото на пандемията, и за имунизация срещу ковид.

Въпреки че по-късно през 2020 г.  стана ясно, че всъщност французите ползват само един компонент за проучването си за такава ваксина, дело на българските учени. Нито един от въпросните двама лектори - в Италия и в Чехия, не е обсъждал изобщо темата COVID-19 и ваксинационната защита срещу заболяването. 

Преди дни колеги на проф. Чорбанов открито заявиха скептицизма си, че изобщо у нас може да се разработи ваксина срещу инфекцията. Проф. Пенка Петрова, под чиято шапка в Института по микробиология към БАН работи самият той, няма доверие от страна на държавата в такъв продукт. А разработката е с висока научна стойност, но вероятно ще е бутикова ваксина и не може да се ползва масово. "Не всички проекти за ваксини представляват интерес за фармацевтичните компании", казва тя. 

Иначе е факт, че Чорбанов е бил важен гост на 15-я симпозиум за автоимунните антитела в Дрезден преди месец, където е представил 3 научни открития, свързани с болестта на Хашимото, лупус и ролята на б-лимфоцитите в костния мозък.