Само в Lupa.bg: Масови съкращения в индустрията

В "Булгартрансгаз" махат хора, кризата била на хоризонта

Икономика
16:00 - 03 Януари 2020
9156
Само в Lupa.bg: Масови съкращения в индустрията

Първите признаци на задаващата се нова световна икономическа криза са вече факт и у нас. Нейният първи повей са сериозните съкращения в сферата на индустрията, които вече текат през последните месеци.

Пример за това е така актуалната „Булгартрансгаз”. В компанията имало сериозни съкращения на работници, провокирани от преструктурирането на дейността и новата входна точка за прием на газ., научи Lupa.bg от вътрешни хора.

До момента доставките на газ се приемаха на "Негру-Вода", защото газът влизаше през Румъния. От 1 януари обаче входният пункт вече е Странджа-2, защото ще получаваме газа от Турция.

Заради новите обстоятелства от „Булгартрансгаз” предлагали на работниците си да сменят своето местожителство, но много от хората отказвали офертата, защото не била финансово мотивираща, а и никой не искал да се раздели със семейството си. По тази причина от компанията започнали сериозни съкращения на хора.

Подобни процеси текат и в други сфери на бизнеса, и то от месеци.

По информация на Lupa.bg масово освобождаване на кадри имало и в ДАТЕКС – компанията за касови апарати. „Съкращават се хора с 10 г. трудов стаж – т.е., не става дума за последните наети. Това е показателно, че в икономиката има забавяне”, коментираха експерти.

Те припомниха, че още в средата на 2019 г. председателят на АИК Васил Велев започна да алармира за проблема. Още през юни-юли индустриалците се оплаквали, че поръчките им намаляват драстично. В машиностроенето процентът бил в размер на 10-15 на сто.

Другият показател за задаващата се финансово-икономическа буря дойде от устата на самия вицепремиер Томислав Дончев.

В средата на декември той обяви, че тази година чиновниците в администрация няма да имат коледни тържества с държавни пари.

„Това означава, че във властта още отсега започват много сериозно да стискат коланите”, направиха разбор пред Lupa.bg икономически грамотни анализатори.

На фона на всичко това прогнозите, че през 2020 г.икономиката ще расте с 3-4%, а безработицата ще е ниска, не звучат толкова оптимистично. Защото според целите за устойчиво развитие на ООН, за да могат по-слабо развитите държави в Европа да започнат да настигат останалите, икономическият им ръст трябва да е минимум 7%.