Само в Lupa.bg: Митничар „калинка”, покрил 50 млн. щети за бюджета, още е на работа

Личности
16:15 - 17 Май 2021
21482
Само в Lupa.bg: Митничар „калинка”, покрил 50 млн. щети за бюджета, още е на работа

Митничар „калинка”, покрил 50 млн. лева щети за бюджета, още е на работа. Типичен пример за корупция и злоупотреба със служебно положение в Агенция „Митници“ и затова как се оцелява, когато имаш политически чадър от вече изчегъртания депутат от ГЕРБ Пламен Нунев, е митничарят Венцислав Халаджов.

Източник от върха на Агенцията алармира ексклузивно пред Lupa.bg, че напук на колосалните престъпления, в които е уличен ресорният шеф на отдел „Акцизна дейност” в Териториална дирекция „Дунавска”, големите началници странно мълчат по казуса. Тишината по аферата е повече от странна предвид факта, че покровителят Пламен Нунев бе махнат от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, от поста областен координаро на партията и от листите за предстоящите избори на 11 юли.

Всичко започва, след като фирма „Полисан” АД, разследвана в продължение на години за данъчни измами и незаконна търговия и производство на горива, изненадващо обявява фалит през 2018 г.

Фалитът, обаче, имаше последствия:

- Държавата е ощетена с над 50 милиона лева;

- Държавният резерв, намиращ се на територията на фалиралия данъчен склад, е подменен;

- Дружеството е кредитирано безлихвено с държавни средства в продължение на една година със средно месечна сума от четири милиона и половина лева и т.н.

Безобразията са много. Държавата и фискът са ощетени. Едно е ясно – без съдействието на началника на митница Русе казусът с фалита на данъчния склад за горива на „Полисан” АД и ощетяването на държавата с десетки милиони лева би бил невъзможен.

Явно корумпиран държавен служител, допринесъл с действие и бездействие за ощетяване на фиска, компрометиране на държавната служба и уронване престижа на Агенция „Митници”, продължава да е на ръководен пост в системата като заместник-директор на Териториална Дирекция „Дунавска”. Нещо повече, на директно подчинение му е отдел „Акцизна дейност“, където е „силен“, защото милионите левове щета за фиска са именно от акцизи.

В подкрепа на изложеното има и куп доказателства:

- Постановление на Специализирана прокуратура Изх. №12/2020г.от 01.07.2020 г.

В хода на разследването, свързано с фалита на „Полисан“ АД, Окръжна прокуратура – Русе се натъква на смущаващи факти - за периода 03.01.2017 г. до 14.02.2018 г. дружеството е подало в Митница Русе 11 (единадесет) искания за удължаване срока на акцизната декларация, т.е., искания да не заплащане на дължимия към държавата акциз.

Стойностите на дължимия акциз варират, като най-високата такава е в размер на около 6 000 000 лева, а най-ниската  - „само” три милиона.

Окръжна прокуратура Русе изисква информация от Агенция „Митници“ и отделя преписка, която изпраща по компетентност в Специализирана прокуратура в гр. София. От доклада на Агенция „Митници“ става ясно, че в продължение на една година дружеството „Полисан“ е кредитирано с държавни средства – приблизително 50 милиона лева.

Lupa.bg отново оправя 6 въпроса, на които висшето ръководство на Агенция „Митници” трябва да даде отговор:

1. Потърсена ли е дисциплинарна отговорност от Венцислав Халаджов, ресорен шеф на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска? Видно е, че е прилагана схема за безлихвено кредитиране с държавни средства на данъчно задължено лице. Вярно, че деянието е извършено преди две години, какъвто е срокът за търсене на дисциплинарна отговорност, но в случая нарушението се установява с постановлението от юни 2020-а, така че може да се реагира напълно в рамките на закона, стига да има воля за това.

2. Защо, независимо от установените от прокуратурата обстоятелства, свързани с нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове, Венцислав Халаджов продължава да е ресорен на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска?

3. Известен ли Вие фактът, че последната проверка на територията на данъчния склад е от края на април 2017 г. и е извършена от Агенция „Митници”? От този момент до юли 2018 г., когато данъчният склад на „Полисан” обявява фалит, проверки от страна на митница Русе няма. Защо? Една година чадър + финансиране, осигурени от Венцислав Халаджов?

Едва в средата на 2019 г. складът е обстойно проверен под ръководството на прокуратурата в Русе, съвместно с екипи на Териториална дирекция Дунавска. Именно тогава се установява подмяната на държавния резерв, липсата на горива за милиони и редица други пропуснати за държавата ползи. Всичко това благодарение на едногодишния период, в които е осигурен чадър над данъчния склад от митническия началник.

4. Потърсена ли е отговорност от Венцислав Халаджов във връзка с констатираните от Окръжна прокуратура-Русе липси на акцизни стоки, собственост на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”? Безспорно установено е, че в два от резервоарите стоките са неакцизни, а във всички останали са с код по Комбинираната номенклатура 2707, който не отговаря на изискванията на Закона за военновременните запаси, т.е., всички горива, собственост на ДА ДРВВЗ, са подменени. Кой носи отговорност за това?

5. Потърсена ли е отговорност от Халаджов във връзка с констатираните от Окръжна прокуратура Русе липси на горива на вложители в данъчен склад „Лубрика”, за които само акциза, без стойността на горивото, е над 2 милиона лева?!

6. Докога осветленият в престъпления служител ще продължи да е на работа при положение, че е очевадно компрометиран? Някой ви заставя да не го уволните и предадете на съд, или има друга причина, която остава неясна?

Lupa.bg се надява, че новото ръководство на митниците, начело с магистъра по икономика и право Павел Тонев, най-сетне ще подхване корупцията, която обезкървява агенцията и държавната хазна няколко правителства подред. Време е.