Само в Lupa.bg: Мутри бият адвокати за отмъщение

Новини
20:40 - 01 Април 2019
7939
Само в Lupa.bg: Мутри бият адвокати за отмъщение

Адвокатската гилдия живее в постоянен страх от издевателства на мутри, които, недоволни от присъдите си, търсят отмъщение от своите защитници. Пред Lupa.bg столични адвокати споделиха, че професията им е станала доста опасна.

„Бият ни повече и от футболните съдии, изобщо не знаем къде и кой ще ни нападне, постоянно се оглеждаме, във вечен страх сме“, изплака пред Lupa.bg известен столичен адвокат, който помоли да скрием името му. От напрегнатото ежедневие защитникът сънувал кошмари и говорел насън. Адвокатът разказва, че когато си купил нова кола, паркирал возилото нарочно на повече от километър от блока, в който живее. „Страх ме беше, че ще изпочупят стъклата или че ще я подпалят с бензин“, признава си юриста. 

Често причина за гнева на бандитите е, че адвокатите ги карат да признаят вината си, за да получат по-лека присъда. После обаче престъпниците се чувстват излъгани, че защитникът им е прибрал парите, а те трябва да лежат зад решетките. Имало случаи на поръчани побоища над юристи от зандана, други пък чакали с години края на наказанието, за да пребият собственоръчно защитника си. 

Има много случаи, в които адвокати взимат парите и после се покриват с месеци, даже с години. Сменят си номерата на телефоните, преместват се в други градове. Имало дори адвокат, който си променил външния вид от страх, че ще го застигне отмъщение.

Примери за насилие на юристи колкото искаш - преди време известният бургаски адвокат Станко Кралев беше пребит точно до сградата на полицията в морския град. Охранител на училището, което се намира в близост, станал свидетел на мелето. Кралев е бил адвокат на Здравко Капона, на убиеца Михаил Менашки, на съпруга на Вяра Петрова, на Любен Джубрилов, на изнасилвача Георги Гочев, на д-р Маджуров и на един от подсъдимите по делото "Гранити". До ден-днешен обаче биячът остава анонимен.

Именитият адвокат Петър Лупов от Велико Търново също беше жестоко пребит. Нападението станало в кантората му на ул. „Васил Левски“ в центъра на старопрестолния град. Минути след като Лупов влязъл в офиса, се позвънило на вратата и той отворил. Широкоплещест непознат мъж с нахлупена бейзболна шапка нахлул и започнал да налага адвоката с метална тръба. Ударил го над 10 пъти по главата и гръдния кош. После измъкнал нож, забил го в ръката му и избягал.
„Познат ми е визуално. Този човек съм го виждал в града“, заяви тогава Лупов след инцидента. Юристът се слави като един от най-големите адвокати в старата столица. Името му нашумя, след като приключи финансовата ревизия на ВиК „Йовковци“ и се оказа, че заедно с варненския си колега Пламен Луков са получили над 600 000 лв. хонорари за адвокатски услуги. 
34-годишният адвокат Светлин Стойнов също беше пребит в кантората си на софийския бул. „Тотлебен” 11 от двама маскирани мъже. По-късно той е закаран от свои близки във Военно медицинска академия, където е прегледан. Името на Светлин Стойнов се свързва с няколко фирми, най-интересната от които е „Кей Джи Меритайм шипинг”. В нея Стойнов притежава 99% от акциите. Тя е една от 23-те фирми, които участват в конкурса за приватизация на параходство „Български морски флот”. След отсяване на офертите останаха общо три дружества. Сред тях бе и „Кей Джи Меритайм шипинг”.

В центъра на Бургас, посред бял ден, мутри спукаха от бой адв. Иван Цанев. Юристът излизал от вкъщи, когато непознатите младежи го нападнали непосредствено до хотел „България“. Този централен район е изключително оживен, но това не спряло биячите да се развадат щедро юмруци с оловни боксове. Юристът видял лицата на гамените, но нямал представа кои са, нито за причината на атаката.

Неизвестни пребиха и намушкаха пък старозагорския адвокат Александър Комсийски пред дома му. Побойниците причакаха защитника до асансьора в блока, в който живее. Комсийски бе намушкан и за капак остана с две счупени ръце. Криминалистите работиха по две основни версии за побоя - отмъщение на недоволни клиенти или засегнати от защитните му пледории. Не е изключено обаче да става дума за прозаичен битов скандал. 55-годишният Комсийски и съпругата му Светлана имат кантора, в която работят още няколко по-млади юристи.

Най-фрапиращ е случая обаче с Емил Атанасов. Адвокатът и жена му пътували с фамилния джип към село Слатино. Семейството посещавало всеки уикенд селото, да наглеждат бащата на съпругата му. Докато Атанасов шофирал, по улицата минавало стадо овце. Адвокатът настъпил с предната гума една от овцете и й счупил крака. Фермерите, собственици на животното - 80-годишният Иван Лазаров и синът му Васил Лазаров, скочили срещу Емил Атанасов с групи реплики, а минута по-късно скандалът прераснал в юмручна саморазправа. Атанасов някак успял да се качи в джипа и се върнал обратно в Дупница, за да си извадил медицинско свидетелство и са алармира полицията.