Само в Lupa.bg: Нинова наела фирма за уволненията на "Позитано"

Десетки дела валят към шефката на БСП заради масовото съкращение

Ексклузивно
16:20 - 07 Юли 2019
21888
Само в Lupa.bg: Нинова наела фирма за уволненията на "Позитано"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е наела специална фирма за човешки ресурси, която по западен модел да се заеме с масовите съкращения на апарата в червената централа заради фалита на партията след срива на държавните субсидии, научи ексклузивно Lupa.bg.

По наша информация миналата седмица Нинова е събрала голяма част от чиновниците на "Позитано" 20 в киносалона на сградата, за да ги увери, че въпросът със съкращенията не бил предрешен и им предложила сами да изберат и кажат как да протече процесът възможно най-безболезнено за всички. Дала им и думата, но никой от тях не пожелал да говори с нея и да обсъди случващото се и така срещата скоропостижно приключила. Нинова казала на своите, че нямала друг избор, защото касата била на нула и партията не разполагала и с лев за заплати.

Малко по-късно обаче станало ясно, че Нинова е наела ейчар фирма, която да определи кой да си тръгне и кой да остане. Решението й за това не е било подложено на разглеждане нито пред членовете на Изпълнителното бюро, нито на Националния съвет и съответно, не е гласувано. Нашите източници твърдят, че тава въпрос за сума от над 4 хиляди лева. Сметката показва, че много от фирмите за подбор на персонал искат заплащане на брой казуси. При БСП става въпрос за около 80 души, които ще бъда съкратени, като за всеки от тях партията трябва да се изтърси с по 50 лева.

В същото време шефката на социалистите разкрила пред свои приближени апаратчици, че смята да свика "тричленка", която да разгледа всяко име от предложените за съкращение внимателно така, че да няма ощетени.

По правило онези, които ще си тръгнат, са работещите без необходимия образователен ценз или опит. Куриозът в червената централа обаче е, че повечето от тях са именно назначените лично от Нинова или от нейните поддръжници, разкриват още ядосани социалисти. Вече се готвела чистка за пионерите в апарата, назначени от различни състави на тясното партийно ръководство през годините и именно те се канели да заведат дела срещу Нинова на база на неспазените критерии за ценз и стаж.

Според запознати именно заплахата от съдебни процеси накарала шефката на левите да наеме специално фирма, която да прецизира критериите и евентуално обезщетенията, въпреки че пари и за тях в БСП няма.