Само в Lupa.bg: Офис на КТБ потъна в мухъл (СНИМКИ)

Ексклузивно
17:15 - 28 Юни 2020
7957
Само в Lupa.bg: Офис на КТБ потъна в мухъл (СНИМКИ)

Някогашният офис в Бургас на разграбената и фалирана Корпоративна търговска банка (КТБ) е превзет от мръсотия и мухъл, видя репортер на Lupa.bg. Клонът на някогашната кредитна институция, оглавявана от банкера-беглец Цветан Василев, помещаващ се на ул. "Хан Аспарух" №3, изглежда мръсен, запуснат и разхвърлен. Подобно на всички офиси на КТБ и този централен бургаски офис хлопна врати точно преди 6 години - на 20 юни 2014 г.

Мухъл се вижда по стените на гишетата, на пода се въргалят счупени и също мухлясали чекмеджета, столове - някои здрави, други изпочупени. Поглеждайки през прозореца навътре минувачите може да видят и стари угарки от цигари, които стоят в пепелник на масата, както и стар календар, висящ на стената. На улицата продължава да стои и неизползван вече шеста година банкомат на КТБ, чийто копчета и екран са покрити с прахоляк и морски пясък, донесен от бурите и дъждовете.

На няколко пъти синдиците на КТБ обявиха за продажба офиси на банката на обща стойност 2 милиона лева. Сред обявените имоти бе и банковият офис в идеалния център на Бургас, който е бил преустроен в магазин.

Първоначалната цена за него бе 351 770 лв., като в цената влизат офис техника и мебели. След това началната цена за търга стана 60 % от първоначалната, т.е спадна на 215 802 лева. Това подсказва, че досега може би са проведени няколко неуспешни търга. Засега няма официална информация някой да е купил офиса. 

Всъщност донякъде хаосът във въпросния офис, видян през улицата, илюстрира и хаоса около делото "КТБ", което се точи вече петилетка. Както е известно, мажоритарният акционер на банката и председател на Надзорния съвет Цветан Василев е обвиняем за близо 150 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на 2,559 милиарда лева плюс допълнително присвояване на 205,9 милиона от касата на банката.

Според прокуратурата банкерът, който вече шеста година се укрива в Белград и отказва да се яви пред съда в София, а настоява за видеоконферентен разпит, е превърнал КТБ в пирамида.

В началото на 2014 г. обаче нищо не предвещава катастрофата, която ще сполети КТБ. По това време тя е четвъртата по големина банка в България с активи на стойност 7,3 млрд. лева.

На 16 юни 2014 г. изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев е извикан в БНБ, за да даде обяснение как банката се справя с увеличения брой тегления от нейни вложители. За разговора Русев уведомява по телефона Цветан Василев, който по това време е във Виена. Ден по-късно КТБ иска 250 млн. лева помощ от Фонда за гарантиране на влоговете, която е отказана, тъй като се появяват първите данни за далаверите в трезора.

БНБ предупреждава, че Цветан Василев трябва спешно да осигури 1 млрд. лева, за да може КТБ да има нужната ликвидност и да продължи да функционира нормално. Четири дни по-късно на – 20 юни 2014 г. пирамидата рухва. Изпълнителните директори искат КТБ да бъде поставена под спецнадзор. В късния следобед квесторите са вече в банката.

В трезора се откриват шокиращи данни. За 67,2% от кредитния портфейл на КТБ няма необходимата информация, чрез която да се проследят парите. Става дума за 3,5 млрд. лева от общо 5,4 млрд. лева раздадени кредити. Дупката, която се формира в КТБ, е от 137 кредитни досиета, повечето от тях с липсващи атрибути, което ги прави несъбираеми. Точно това са заемите към кухите фирми, чрез които Василев построява пирамидата, в която потъват милиарди.

Според спецпрокуратурата, ако трезорът не беше фалирал през 2014 г., две години по-късно той щеше да събори държавата, като отвори дупка в размер на астрономическите за България 8 милиарда лева. „Моделът КТБ“ представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в най-новата българска история“, констатира спецпрокуратурата в обвинителния акт.

Дружествата в орбитата на Василев като финансовата къща „Фина С“ и „Бромак“ банкерът беглец нарича гръмко „Фирмата“, за която иска всеки ден финансови справки. Крайните получатели на парите по „модела КТБ“ са най-разнообразни, но винаги свързани с габровския икономист.

Самият Цветан Василев чрез социалните мрежи в регулярните си изяви от града, разположен на реките Дунав и Сава, атакува прокуратурата, че е организирана престъпна група. Процедурата по екстрадиция на беглеца, поискана от българската прокуратура, продължава да виси в белградския съд вече пет години.

Снимки на бившия банков офис:
АГНЕС МЕТОДИЕВА