Само в Lupa.bg: Пенсионери реформират МВР

Политика
17:45 - 14 Януари 2022
56759
Само в Lupa.bg: Пенсионери реформират МВР

Вътрешният министър Бойко Рашков избра двама пенсионери да направят реформите в МВР - Асен Игнатов и Първан Секиранов, научи Lupa.bg от източници от силовото ведомство.

Асен Игнатов

Първан Секиранов

Двамата бяха заместници на главен комисар Николай Николов в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, но вече са пенсионери. Независимо че са навършили пределната за МВР възраст от 60 г., те продължават да работат - Секиранов като началник отдел КИАД, а Игнатов като началник сектор в „Човешки ресурси“.  Тяхната задача е да върнат отново в Пожарната Национална система 112 и да я извадат от структурата на МВР. От това те ще имат най-много  полза, тъй като ще могат да продължат да работят до 65 г. На главен комисар Николай Николов също ще му се даде възможност да остане в системата след навършване на 60 г. през есента. Именно това поражда напрежение сред по-младите им колеги, тъй като им се отнема възможността да растат нагоре.

Новата структура ще раздуе щата с над 50 юристи и ще изисква изграждането на Инспекторат и др. Тези чиновнически структури нямат да допринесат за борбата с пожарите и бедствията. Всички тези промени ще доведат до напускане на пожарникари, въпреки че техният щат не е запълнен и службата се нуждае от още 453 огнеборци.

„Бойко Рашков иска оптимизация на състава. За каква оптимизация говорим, като бетонира пенсионери и не се дава път на младите?! Може би целта на сливането на дирекциите е заради личната изгода на шепа хора и затова се прави тайно. Ние научихме за обединяването след дъжд качулка, когато всичко вече е решено“, гневи се пред Lupa.bg огнеборец.

„Как е възможно Асен Игнатов да извършва реформи в МВР, след като неговите предложения са абсолютни абсурди. Негово е разпореждането в малките населени места на сигнал да се ходи с двама души, а не с четирима, както е по цял свят“, възмущава се друг огнеборец.   

Всъщност идеята за изваждането на Пожарната от системата на МВР е от времето на Иван Костов, когато неин директор бе Кирил Войнов. Тогава мнозина експерти по национална сигурност я определяха като добра, но така и не се стигна до нейното реализиране.

Промени освен в Пожарната, се правят и в Паспортна служба. Както Lupa.bg първа писа тя отива в ДАНС. Според експерти, това ще затрудни издаването на паспорти, тъй като много служители ще трябва да сменят работните си места.

„Във всяко Районно се вадят паспорти на български граждани и шофьорски книжки. Немислимо е това да се прави в ДАНС. По-добре е службата да остане в МВР, а дирекция „Миграция“, където са 480 човека, да се премести. Така или иначе в ДАНС се работи с чужденци. Под шапката на родното ФБР може да отиде и Дирекция „Български документи за самоличност“, тъй като обслужват чужденци и временно пребиваващи. Служителите там са едва 89“, коментират кадри на МВР, пожелали анонимност.