Само в Lupa.bg: Племенникът на проф. Юлиан Вучков бори коронавируса

Легенди
08:45 - 10 Юни 2020
3525
Само в Lupa.bg: Племенникът на проф. Юлиан Вучков бори коронавируса

За никого не е тайна, че отишлият си миналата есен театрален и литературен критик проф. Юлиан Вучков от десетилетия не поддържаше никаква връзка с единствените си роднини - семейството на своя полубрат, актьора Михаил Петров. А би имал с какво да се гордее, защото племенникът му - Михаил - младши, е един от най-талантливите родни микробиолози, който само на 35 години става хабилитиран доцент, а днес е на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19.

Михаил Михайлов Петров е абсолютно физическо копие на баща си, но избира да не последва неговите стъпки в изкуството, а надява лекарската престилка като своята майка. Завършил е Медицинския Университет в София през 2000 година. През 2002 г. той печели конкурс за Редовна докторантура по Микробиология в Националния Център по заразни и паразитни болести.

Днес доцентът работи в катедрата по имунология и микробиология към МУ в Пловдив и в последните месеци се е отдал напълно на изследването на новия коронавирус. Михаил-младши има и 3-годишен син, който е прекият продължител на рода на професора, но заради семейната вендета Юлиан Вучков си отиде без да го е виждал.

Михаил Петров - старши и Юлиан Вучков така и не си проговориха и по тази причина актьорът категорично отказва да коментира публично брат си. Дори и след смъртта на професора, Михаил прави изричното уточнение, че не желае да коментира темата какви са били отношенията им в миналото и че си е обещал да не говори повече по този въпрос.

Прекалената публичност, екстравагантност и тежки признания в биографичните книги, изречени от професора, са само част от причините за крайно влошените им отношения

Двамата имат една майка, но различни бащи. През годините Вучков обвинява именно доведения си родител за своите житейски несполуки и живот, изпълнен с лишения. В своите книги изрича обвинения, които не могат да останат забравени дори сега, макар че е твърде възможно да са съвсем основателни.