Само в Lupa.bg: Пръстен на Жозефин, жената на Наполеон, е в Копривщица!

Легенди
13:35 - 20 Юни 2019
19565
Само в Lupa.bg: Пръстен на Жозефин, жената на Наполеон, е в Копривщица!

Пръстен на Жозефин дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон Бонапарт, е в Копривщица! Само пред Lupa.bg източник от кметството на възрожденския град съобщи, че скъпоценното бижу е част от съкровището, завещано от Хаджи Ненчо Палавеев, неслучайно наричан Благодетеля на Копривщица.

Историята, достойна за исторически епос, ще бъде разкрита в детайли на 27 и 28 юли, когато бижутерската колекция на чорбаджията ще бъде изложена в сградата на Старото училище „Св.Св.Кирил и Методий”. Тогава общинската власт и Дирекцията на музеите ще представят лични вещи и бижута на Хаджи Ненчо Палавеев.

Поводът е кръглата годишнина, както и признателността и благодарността на жителите на Копривщица към личността на достойния българин. Тази година се навършват 160 години от рождението на човека, който приживе дарява средства, за да бъдат изградени емблематични паметници и постройки на няколко места в България.

Хаджи Ненчо Палавеев подпомага, например, изграждането на читалището в град Златица, училището в пловдивското с. Дюлево и дарява 6000 английски лири на Министерство на народното просвещение. В края на живота си завещава цялото си имущество на Копривщица. Дава пари и за изграждането на Костницата на загиналите в Априлското въстание.

„Долуподписаният Хаджи Ненчо Дончов Палавеев от гр. Копривщица установявам за мой универсален заветник общината на родния ми град Копривщица” - така започва саморъчно написаното завещание на хаджията с дата 16 юни 1932 г.

Гробницата на достойния българин

И до днес, разхождайки се по старите калдаръмени улички, когото и местен да попитате: „Кой е Хаджи Ненчо Палавеев?”, ще ви отговори с една дума: „Благодетелят!”

Именно сред завещаните от него скъпоценности експерти намерили и пръстена на Жозефин, чиято стойност, според специалисти, може да достигне до няколкостотин хиляди евро.

Историята на накита е прелюбопитна – на младини Ненчо Палавеев се влюбил в красива българка, която учила в Женева оперно пеене. Богатият копривщенец бил готов да ѝ предложи брак и да постави на ръката ѝ пръстена на любимата на Наполеон – Жозефин, който купил на аукцион на „Сотбис”.

В момента бижуто се съхранява в трезора на общината и би представлявал интерес за световната история. Интересно е още, че Хаджи Ненчо притежавал и орден от Николай II, който се получавал при изключителни заслуги.

Друга любопитен детайл от биографията му е, че става един от най-големите акционери на Суецкия канали и единственият българин, който притежава, както се говори, 10% от акциите му.

Учените са категорични, че първата съпруга на Наполеон Бонапарт оставя диря не само в сърцето на великия пълководец, но и в световната история. Мари Роз Жозефа Таше дьо ла Пажери, както е истинското име на Жозефин дьо Боарне, се ражда на 23 юни 1763 година.

Креолката от карибския остров Мартиника, едва 16-годишна, е омъжена за виконт дьо Боарне. Бракът им обаче трае съвсем кратко. Раждат им се две деца, но веднага след второто съпрузите заживяват отделно. Официално разводът им става факт след дълги години съдебни спорове.

Наполеон и Жозефин, етюд от 19-и век

Лекомисленият нрав от една страна, подплатен с природен чар и обаяние, помагат на вече разведената млада дама да не пропадне, въпреки че е майка с две деца. Жозефин става любовница на председателя на националното събрание Пол Барс, който я запознава с младият генерал Бонапарт.

Амбициозният корсиканец е с 6 години по-млад от мадам дьо Боарне, но се влюбва в нея като хлапак. Именно той започва да я нарича Жозефин. Двамата се женят през 1796 година, но Наполеон е натоварен с воденето на военните действия в Италия.

Докато воюва на италийския полуостров, роднините му с особено злорадство се надпреварват да му докладват как и с кого му изневерява Жозефин. Всичко обаче е напразно – Наполеон е така заслепен от любовта си, че ѝ прощава и изневерите и съмнителните финансови сделки, извършвани от съпругата му за сметка на неговата армия.

През 1799 година Наполеон извършва преврат. Сваля от власт корумпираната върхушка на Директорията и се обявява за Първи консул. Пет години по-късно, през 1804 година, бива провъзгласен за император. Заедно с него императорската корона получава и съпругата му – императрица Жозефин дьо Боарне.

Двамата обаче нямат деца. Неспособността да му роди наследник е основната причина да се стигне до развода между тях. През 1807 година двамата официално разтрогват брака си. Наполеон се жени за австрийската принцеса Мария-Луиза.

Въпреки краят на брака, Наполеон не веднъж подарявал на бившата си съпруга огромни суми, а доста от роднините й прави монарси в различни краища на света.

Говори се, че последните думи на Наполеон Бонапарт, преди да издъхне, били: „Армията, Франция, Жозефин“.