Само в Lupa.bg: Проверяват за нередности Софийския централен затвор

Новини
15:52 - 26 Януари 2021
4343
Само в Lupa.bg: Проверяват за нередности Софийския централен затвор

Инспекторатът на правосъдното министерство прави щателна проверка за нередности в Софийския централен затвор, научи Lupa.bg.

Информацията беше потвърдена от пресцентъра на правосъдното министерство, като оттам ни заявиха, че става дума за рутинна проверка, каквито се извършват често в различни периоди от време.

Проверката идва след серия от материали на Lupa.bg за нередности в най-големия зандан у нас.

Лишени от свобода твърдят, че има сексуални посегателства с дръжка от метла върху лишен от свобода и за това нещо е изпратен сигнал до Омбудсмана. Адвокати на затворници разполагат с документация и самопризнания на лишени от свобода, в които те разказват за страшни издевателства зад решетките на Софийския централен затвор. Сигнали за това са подадени и до главния прокурор. Човекът, който е извършил тези посегателства, до този момент е прикрит и е преместен и скатан в друг затвор, вместо да отговаря пред закона за гаврите, твърдят адвокатите.

Припомняме, че наскоро в пандиза на столичния квартал "Банишора" бе извършено саниране, като е възможно проверката на инспектората на правосъдното министерство да е насочена натам - да се установи дали средствата са изразходвани по предназначение. От правосъдното министерство потвърдиха за проверката, но не стана ясно какво точно обхваща тя.

Според световното законодателство, затворниците с осъдителни присъди имат същите права като всички обикновени хора. За издевателства над тях отговорност носят ръководителите по места. Медиите са длъжни да отразяват проблемите и нарушенията на правата на хората.