Само в Lupa.bg: Румен Радев издава указ за главен секретар на МВР на Димитър Кангалджиев?

Калин Стоянов е работил с него в ГДБОП и го познава добре

Политика
16:30 - 18 Април 2024
5138
Само в Lupa.bg: Румен Радев издава указ за главен секретар на МВР на Димитър Кангалджиев?

Главен комисар Димитър Кангалджиев, който в момента изпълнява временно длъжността главен секретар на МВР, ще остане за постоянно на поста си, предполагат пред Lupa.bg негови колеги. Вътрешният министър Калин Стоянов познава работата му, тъй като му е бил шеф в ГДБОП. Има му пълно доверие въпреки сигналите, които се оказаха непотвърдени, за прикриване на канал за трафик на хора.

Димитър Кангалджиев

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов още по време на служебното правителство ще имаме официално главен секретар. Може би първите стъпки за това ще бъдат направени след затихване на скандала с външния министър Стефан Димитров, който не си вдигаше телефона по време на въздушните удари на Иран над Израел. В момента политическият фокус е насочен към Външно, а когато страстите утихнат, ще се измести към МВР.

Очевидно Живко Коцев не е кандидатура на Калин Стоянов за главсек. Това си пролича от изказването на бившия премиер Николай Денков, който каза, че между тях е имало търкане. По информация на медията ни отстраненият главен секретар имал мераци за поста на вътрешен министър. Това се потвърди от разпита на анонимен свидетел в съда по делото с „Митниците“.

По неговите думи през януари т.г. в дома на Бойко Рашков е имало среща с Живко Коцев, Георги Георгиев от Вътрешна сигурност, Тенчо Тенев, съветник на бившия премиер Денков и Стефан Димитров. Последният отишъл на срещата с Живко Коцев. Търсили вариант да се дискредитира Калин Стоянов, Коцев да стане министър, а Георгиев - главен секретар.

Срещу евентуално бъдещия главсек Димитър Кангалджиев вече има скалъпен компромат. За него разказа бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. През ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам.-директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти.

"Сезираха ме депутати от ГЕРБ, г-н Терзийски и г-н Младенов визирам. Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек, г-н Кангалджиев, да се издигне в йерархията на системата. Предприех действия да занимая дирекцията Вътрешна сигурност, назначих проверка, има служебна тайна, не мога да разкрия повече. Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща", каза още Демерджиев.

Димитър Кангалджиев започва работа в системата на МВР през 2005 г., като заема длъжността разузнавач първо в отдел "Криминална полиция" при Столичната дирекция на вътрешните работи, а по-късно - в отдел "Контратероризъм" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

В периода 2010 г. - 2015 г. е началник на група "Криминална полиция" при Районно управление (РУ) - Костинброд, след което, до 2016 г., е началник на РУ - Ботевград.

От 2016 г. до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Национална полиция".

От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел "Специални операции" в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември т.г. е заместник-директор на главната дирекция. На 28 септември 2023 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността заместник главен секретар на МВР.