Само в Lupa.bg: Сръбски шпиони у нас – ДАНС спи

Общество
17:30 - 01 Април 2022
4503
Само в Lupa.bg: Сръбски шпиони у нас – ДАНС спи

ДАНС не спира да лови шпиони, работили в интерес на Русия. Докато агенцията се занимава с преследване на агенти на Путин, под носа й се измъкват разузнавачи от Сърбия. За това предупреди пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

От доста време историкът Спас Ташев алармира, че Белград извършва директна сръбска пропаганда в Северозападна България, например в района на Белоградчишко. „Изпраща свои емисари, които агитират населението, че не е българско, а торлашко. През последната година пак със съдействието на лица, свързани със Сърбия, България бе изместена от международния проект „Кирило-Методиеви пътеки“ и на нейно място бе включена Северна Македония. Мотивът бе, че страната ни нямала нищо общо със Солунските братя. Ако аз това трябва да кажа на службите тези неща, възниква въпросът къде са те, че не са забелязали този проблем толкова години“, заяви преди време пред Lupa.bg доц. Ташев.

Интересен факт е, че югославското направление в II Главно управление на ДС е било запазено след 10 ноември. След разпадането на Югославия то е станало сръбско.

„След Демокрацията бяха закрити английския, немския и американския отдел по линия на контраразузнаването в ДАНС и създаден руски. Увеличена бе дейността на служителите в сръбското звено. Тогава се вербуваха хора, които например се занимаваха с контрабанда на забранени стоки. Идеално място за това бе Калотина. Сега обаче ДАНС нищо не прави по отношение на Сърбия и тя развива активно своята дейност у нас. Белград с помощта на Русия създава напрежение между София и Скопие“, обясни експертът по сигурността.

Вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че руски агенти са работили срещу разбирателството ни с РСМ. Руският интерес е бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани.

Днес спецпрокуратурата обясни, че към момента няма задържани за 24 часа шпиони, тъй като не са били налице законовите предпоставки за това. Може би става въпрос за бездействие по служба. Разследваните са на средно ръководно положение в ДАНС. Не са от висшето ръководство.