Само в Lupa.bg: Страх от COVID-19 спря дрогата в затворите

Новини
13:30 - 06 Април 2020
2378
Само в Lupa.bg: Страх от COVID-19 спря дрогата в затворите

Страх от заразяване от коронавируса почти е прекъснала снабдяването с дрога на лишените от свобода в Софийския централен затвор и пандиза в Бобов дол. Това разказаха пред Lupa.bg лишени от свобода. 

Истинска паника е обхванала затворниците, които се страхували, че наркотиците сриват имунната им система и заради това те са прекратили заявките. В пандиза в Бобов дол дрога поръчвал само известен в медиите наркотрафикант, а в Софийския централен затвор количествата на доставка така са намалели, че може да се каже, че дрога никой не пипва. 

Напоследък най-често се поръчвала синтетитика, защото лишените от свобода си втълпявали, че тя е най-безвредна, нищо, че този вид наркотик е най-изкуствен и опасен за здравето. 

Преди да настъпи коронавирусът, в пандзите буквално се извършваше търговия с дрога, като част от бандитите така си правиха солиден доход зад решетките. 
В последно време след публикация на Lupa.bg най-проверяван за дрога беше именно пандизът в Бобов дол. Както медията ни написа, преди появата на COVID-19 това беше занданът, в който имаше най-много предлагане и търсене на наркотици. 
В Бобов дол редовно се ползваше и хероин, и кокаин, като дори имаше смъртни случаи. 

Само до преди няколко месеца се говореше, че и надзиратели в Софийския централен са изкарвали солидни пачки от алъш-вериша. 

Именно в столичния затвор една доза се продаваше за 300 лева, а да купиш телефон там излизаше по-евтино - към 200. "Интересно е, че лишените от свобода не се страхуваха от СПИН, но короната ги изплаши доста сериозно", разказва пред Lupa.bg надзирател в софийския зандан. Той уверява, че са взети всички мерки затворниците да са на разстояние един от друг, за да не пламне заразата.