Само в Lupa.bg: В Гърция издадоха дневника на Георги Димитров, харчи се светкавично за €1,90

Какво чака Корнелия Нинова - ето го спасението на в. "Дума"

Общество
15:36 - 10 Януари 2023
21670
Само в Lupa.bg: В Гърция издадоха дневника на Георги Димитров, харчи се светкавично за €1,90

За изключително интересна библиографска находка ни алармираха читатели на Lupa.bg от съседна Гърция. В истински хит в местните репове се е превърнал в последните дни автобиграфичният труд на комунистичесия ни вожд Георги Димитров "Дневник", издаден за първи път на гръцки.

Томчето се продава в комплект с левичарското издание "Ефимерида" на цена от 1,90 евро - по-малко от тази на чашка некачествено местно кафе и се харчи като топъл хляб. Или по-скоро гирос. Първата книжка вече е почти изчерпана на будките, а в следващите седмици гръцките читатели и почитатели на комунистическия лидер ги чакат още два тома.

Томчето върви в комплект с левичарския "Ефимерида"

Изданието е съкратено от оригиналния "Дневник - 9 март 1933 - 6 февруари 1949", който у нас за последно е печатан преди цели 25 години от Университетското издателство "Св. Климент Охридски". Енциклопедичният том с цели 902 страници почти не се намира в България, а цената му на пазара втора ръка е между 60 и 80 лева.

Интересно е, че гръцката книжка е в превод от английски от версия, издадена в началото на века от историческата катедра на Йейлския университет. Чудно къде спят през това време Корнелия Нинова и главната редакторка Нора Стоичкова, та не са се сетили да повдигнат тиража на в. "Дума" по същия начин.