Само в Lupa.bg: Вартоломей искал Григорий Врачански за патриарх, недолюбвал Даниил

Разочарован Вселенският патриарх отменил късния си полет за Истанбул и отпрашил без време

Общество
16:05 - 02 Юли 2024
5434
Само в Lupa.bg: Вартоломей искал Григорий Врачански за патриарх, недолюбвал Даниил

Вселенският патриарх Вартоломей е очаквал врачанския митрополит Григорий да застане начело на българската православна църква. Вместо него обаче е избран видинският Даниил. Това породило у него разочарования и той побързал да си тръгне. Имал резервиран полет за вечерта, който обаче отменил, за да може да си тръгне по-рано. Това научи Lupa.bg от източници от Св. Синод.

Патриарх Даниил

По програма новият патриарх Даниил и Вартоломей трябваше да служат заедно с митрополити от Светия синод. Това обаче не се случи. Вселенският не уважи и тържествената света литургия в  катедралата "Св. Александър Невски", отслужена от Даниил.

Епископ Григорий Врачански

Според нашите източници, ако Григорий Врачански беше поел църквата, той щеше да я управлява съвместно с пловдивския митрополит. Дядо Николай щеше да взема решенията, а Григорий да ги привежда в действие.  

Очевидно за патриарх Вартоломей това е по-удачният вариант, отколкото Даниил, който критикуваше Константинополската патриаршия за неканоничните ѝ действия в подкрепа на разколниците в Украйна и който призна така наречената Украинска православна църква, непризната от другите православни църкви.

Духовници, които добре познават Даниил, го описаха пред Lupa.bg като  честен и некорумпиран свещеник. Той е принципен и твърд. Не позволява да бъде командван. „Това най-много притеснява неговите противници, тъй като няма да могат да си прокарват интересите. Иначе Даниил е скромен, не е мегаломан, както някои митрополити”, разказаха  свещеници. Те се опасяват, че новият патриарх ще разцепи Св. Синод – едните ще са на негова страна, другите - на митрополит Николай. Както е известно решенията на Св. Синод се вземат с гласа на дядо Николай.

Припомняме, че видинският митрополит Даниил бе избран на втори тур за патриарх в неделя. Той получи 69 гласа. Съперникът му Врачанският митрополит Григорий получи 66 гласа. Има и 3 недействителни бюлетини. Двамата останаха на балотаж след като на първи тур отпадна митрополит Гавриил Ловчански.