Само в Lupa.bg: Янко Ваташки започна гладна стачка в затвора

У нас
14:41 - 08 Юли 2020
8560
Само в Lupa.bg: Янко Ваташки започна гладна стачка в затвора

Затворници от Софийския централен затвор искат кетъринг, какъвто има в пандизите в Бургас и Стара Загора, защото в столичния зандан храната била опасна, а плъхове се давили в казаните, в които се приготвяла манджата. От днес култовият пернишки здравеняк Янко Ваташки е започнал гладна стачка, като той твърди, че храната, която му се сервира, била вредна за здравето и живота му. Във внесената днес декларация за обявяване на гладна стачка, Ваташки твърди, че му се повишава кръвната захар, а той е болен от диабет. 

"Като ни идват на свиждане, не позволяват да се вкарва хубава храна, разрешено е само консерванти. Това се прави, за да можем да ядем помиите, които ни готвят. Килограм месо го водят, че го взимат на 16 лева, всички цени са нарочно завишени, правят далавери. За Стара Загора и Бургас, където има кетъринг, се дават същите пари, каквито дават за Софийския централен затвор.

Вместо да разчитаме на храната тук, ние разчитаме само на храната от свиждането, но там дават да се внасят само вредни консерванти, няма как да ни донесат качествена храна, защото го забраняват. Това се прави, за да купуваме боклуците от лавката. 120 грама месо се полагат на един затворник на ден, вместо това до нас достигат само кокали и сланина, никой не знае къде изчезва месото. Уж правят някакви диети за болните, но това на практика не става, а много от затворниците получават язви. Нека се провери на какви цени се зарежда храната тук", разказва пред Lupa.bg Янко Ваташки по свободния телефон от затвора.

Хора, които са дошли от затворите в Бургас и Стара Загора, са казали, че там не правили свиждане за храна, наяждали се перфектно с кетъринга, който имало, а свиждането било ползвано само да се видят с близките.

"В кухнята, която се пада в мазето има плъхове, те често се давят във водата, с която готвят храната ни, изкарват ги по 4-5 мъртви в лопати всеки ден", разказва затворникът.

Lupa.bg научи, че днес на посещение в Софийски централен затвор идва омбудсманът Диана Ковачева и представители на френското посолство. Затворници се заканват, че ще им разкажат за цялата мизерия, свързана с изхранването им. Те споделят, как са давали част от кюфтетата на котки, които категорично отказвали да ги ядат, защото вътре нямало и грам месо.