Само в Lupa.bg: Защо е важен гласът за Сергей Станишев в листата на БСП?

Политика
13:50 - 23 Май 2019
3626
Само в Lupa.bg: Защо е важен гласът за Сергей Станишев в листата на БСП?

Обединение, а не разцепление, диалог, а не санкции, реални доходи за хората, а не празни магистрали. Такива са посланията, отправени не само в последния месец на предизборна кампания, а през последните години, от президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Поставеният под номер 5 в листата на БСП за европейските избори тази неделя, е безспорно най-разпознаваемият европейски политик и сред електората на Столетницата, и в страната. На фона на новите лица, които едва сега наизустяват имената на европейските институции, Станишев отдавна определя посоките в тях – от националното ядро към европейското.

И докато у нас разделението на лявото продължава, бившият председател на БСП гледа към по-широки хоризонти – на силната левица в Стария континент и на бъдеща лява Европейска комисия, която да работи в пълна хармония с бъдещо ляво управление у нас. Ако БСП успее да извоюва тази промяна на модела.

През последните седмици от централата на партията, която Станишев оглавяваше цели 13 години, се чуваха всевъзможни възгласи – от пълно отрицание на успехите му, през опит да бъде заличен изобщо от листата с кандидат-евродепутати, до призиви за нечувана цензура върху неговите участия в страната. Но въпреки това и досега в нито един от безбройните си гастроли в страната за представяне и на личните си европейски каузи и победи, до разгръщане на предложената от БСП платформа за управление на Европа пред избиратели от всякакви възрасти, той не си е позволил нито веднъж да се каже и дума „против“ настоящето ръководство на левицата.

Въпреки че от „Позитано“ отказаха да зачетат огромния брой номинации, които той получи в общопартийните организации, за да стане водач на списъка за ЕП, Станишев продължава да зове за обединение на всички крила и вътрешни ядра в името на общия успех. А той би допринесъл в голяма степен и за оформянето на ново ляво управление в Европа.

Червените го припознават като своя ръководител

Станишев не просто не е отритнат от симпатизантите и избирателите на БСП у нас, както упорито някои червени глашатаи твърдят в последно време, той  е посрещан навсякъде – от най-малките села до областните градове с погачи, баници, цветя от градините на хората. От една от последните си срещи се върна у дома и с китка здравец и божури за съпругата си Моника, която празнува рождения си ден. А в замяна, той говори с електората директно – какво би се променило, ако Европа отново стане лява и политиката на затягане на коланите се промени в посока защита на доходите, откриването на нови работни места и помощ за най-уязвимите звена на обществото – пенсионерите.

Неслучайно преди десетина години, спомнят си симпатизантите му, докато бе премиер, той спечели възрастните хора като отпусна 300 милиона лева за коледни надбавки. Тогавашният министър на регионалното развитие Асен Гагаузов му казал, че с тези средства може да се построи цялата „Тракия“, но Станишев отсякъл - „ние сме социалисти и за нас е по-важно да оценил хората, дали живота си за тази държава. Това ни е по-важно, отколкото магистралата“.

А по повод тези, макар и отдавна раздадени, коледни надбавки за пенсионерите, лидерът на ПЕС се оказа буквално влязъл в домовете на хората. На една от предизборните срещи с представител на ГЕРБ възрастна дама, пожелала да чуе думата на управляващите, се обърнала към него с въпрос – кога ще й вдигнат пенсията. Докато политикът от ГЕРБ обяснявал, че сега е трудно да се навърже бюджетът и ще трябва да изчака, тя го прекъснала и му напомнила, че няма за кога да чака на 85 г. „Знаете ли как се казва пералнята вкъщи“, питала тя гербера. Започнал той да изброява марки на уреди, но бил далеч от истината. „Станишев се казва“. Защото жената успяла да си я купи именно с коледните надбавки, стрували цял аутобан.

Последователен от началото до края 

Въпреки че на много места във вътрешността на страната да не са наясно с точност как функционират европейските институции и как изборите за нов Европейски парламент влияят на българските процеси, знаят, че Сергей Станишев е най-открояващият се представител на „далечната“ Европа у нас. Само преди няколко месеца излезе и социологическо проучване, според което 14,9 от всички гласоподаватели у нас го смятат за най-активният евродепутат за последните близо 5 години. За сравнение, втори е воеводата Ангел Джамбазки с персонален рейтинг по този показател от едва 9,8 на сто.

„Вие сте най-авторитетният българин в Европа. Заради Вас нашият глас се чува“, каза пред пълна зала избирател на БСП в Попово на една от последните срещи на Станишев.

Но за него по-важно е не левите кандидати да си мерят рейтингите, а да изпратят можещи и знаещи кадри в Европарламента, за които е ясно, че ще работят и за националния интерес, и за промяна на настоящите модели в Брюксел. Станишев не е отстъпвал вече трети мандат като лидер на ПЕС от битките си срещу двойните стандарти спрямо различните държави-членки на ЕС, наложени от десните, нито от това България да бъде приета възможно най-скоро в Шенгенската зона като страна, изпълнила всички критерии за целта, нито от позицията си, че санкциите срещу Русия са погрешни. Неслучайно гласува „против“ последната резолюция на ЕНП за разширяването им спрямо Москва. И тук той изразява ясно гласа на БСП в Европа, но това далеч не е единствената тема, по която той декларира и доказва лоялността към собствената си партия.

Като дълбоко партиен човек, той не само никога не оплю ръководството на Столетницата в едни от най-тежките й моменти на опозиция, но и изтърпя критики, стигащи до цинизъм, по свой адрес. Такова е и отношението му към европейските леви лидери, които не изостави, докато губеха избори. А подкрепата му се отплати впоследствие – с поредна победа на социалистите в Испания, с възможност след изборите за нов Европарламент броят на левите премиери в Европейския съвет да нарастне до 9, колкото са на ЕНП сега.

Петима леви премиери го изненадаха с клип 

Видеоклипът в подкрепа на кандидатурата му за евродепутат, в който сегашните министър-председатели под крилото на ПЕС участваха, е само едно от многобройните свидетелства за големия европейски успех на бившия лидер на БСП. Те го изненадаха по повод Деня на Европа 9 май. „Благодарни сме му за подкрепата. Надяваме се да продължи да бъде в Европейския парламент, за да ръководи нашето ляво европейско семейство“, каза малтийският премиер Джозеф Мускат в обръщанието.

Сергей Станишев неслучайно бе преизбран за третия си мандат начело на ПЕС с 85% подкрепа от делегатите на лявото семейство, а имена като Франс Тиммерманс (Холандия), Педро Льовин (Швеция), Педро Санчес (Испания), Алексис Ципрас (Гърция), Антонио Коща (Португалия), Джозеф Мускат (Малта) стоят зад него в тежката кампания за състава на новия Европейски парламент.