Санкции? Икономика №2 в Европа увеличи вноса на LNG от Русия

Новини
15:52 - 06 Август 2024
2194
Санкции? Икономика №2 в Европа увеличи вноса на LNG от Русия

Доставките на руски втечнен природен газ за Франция са се увеличили над два пъти през първата половина на тази година, според анализи на търговски данни, цитирани от Euronews. Това се случва в момент, когато Европа се опитва да се оттегли от покупките на енергия, които помагат за финансирането на инвазията на Кремъл в Украйна.

Европа ограничи вноса на петрол от Русия, но природният газ все още е разрешен. Докато компаниите във Франция внасят най-много, според един анализ страните от ЕС като цяло са внесли със 7% повече руски LNG през първата половина на тази година в сравнение със същия период на година преди.

Олег Савицки, основател на организацията с нестопанска цел Razom We Stand, която

се бори за по-строги санкции срещу руските изкопаеми горива,

смята, че целта на ЕС за постепенно премахване на всички руски изкопаеми горива до 2027 г. е "много извън плана". Той каза, че страните, които купуват руски LNG, саботират енергийния преход на континента и допринасят с милиарди за военните разходи на страната агресор.

Европейските правителства смятат, че пълната забрана на вноса на руски газ ще доведе до рязко покачване на сметките за енергия и отопление и промишлените потребители на газ също ще пострадат. Анализът дойде от Института за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA), американска организация с нестопанска цел с цел да ускори прехода на света към по-устойчива енергия. IEEFA проучи данни от Kpler и ICIS.

Според института френските компании са внесли близо 4,4 милиарда кубически метра руски втечнен природен газ

през първата половина на тази година, в сравнение с повече от 2 милиарда кубически метра през същия период преди година. Следващите най-големи вносители са Испания и Белгия, които са съответно с 1% ръст и 16% спад.

Енергийният гигант TotalEnergies, който е отговорен за най-големият дял от вноса в списъка с товари между януари и юни, заяви, че е обвързан от договори, подписани преди инвазията на Русия в Украйна. А френското министерство на финансите и икономиката заяви, че атаките на бунтовниците Хути срещу кораби, движещи се през Суецкия канал, са наложили преструктуриране на вноса на втечнен природен газ.

В момента газът от Близкия изток вече не може да стигне лесно до Европа,

докато маршрутът на Русия от Арктика не е засегнат.

Министерството отбеляза, че Франция е една от основните входни точки в Европа за LNG. Франция и Испания, с по седем, имат най-много LNG терминали в Европа.

Данните за цените на руския LNG не са публични. Но обикновено се продава с малка отстъпка, защото някои купувачи не го искат, каза Джейсън Фиър, глобален ръководител на бизнес разузнаването в енергийните консултанти Poten and Partners.

Допълнителният внесен газ не се използва от френските домове или индустрията. Търсенето във Франция падна с 9% през първата половина на тази година в сравнение с миналата година. Междувременно френският износ на газ по тръбопроводи за Белгия е нараснал с почти 10% през първите шест месеца, според Kpler. Не е възможно да се каже каква част от този износ е руски LNG.

Най-големият проект за втечнен природен газ в Русия е в полуостров Ямал на Арктическия кръг, съвместно предприятие с TotalEnergies, която притежава 20%. Съгласно договор, подписан през 2018 г., TotalEnergies се ангажира да купува 4 милиона тона газ от там годишно.

TotalEnergies коментира, че е законово задължена да спазва своите договори и ще го прави, "докато европейските правителства считат руския газ за необходим за сигурността на доставките на Европейския съюз". Ако бъдат наложени нови санкции, покупките могат да бъдат спрени и компанията заявява, че вносът на руски втечнен природен газ в Европа всъщност е намалял през изследвания период.