Сарафов: Реформата не опира до махането на Гешев

Шефът на Следствието обяви онлайн разпитите на Цветан Василев и Божков за ненужен фарс

Политика
18:47 - 25 Януари 2022
1328
Сарафов: Реформата не опира до махането на Гешев

Ние сме най-твърдите привърженици на идеята за съдебна реформа. Ние сме тези, които най-добре съзнаваме, че такава е необходима. Дневният ред на обществото също го налага. Това заяви директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в интервю за Би Ти Ви. 

,,Новото правителство дойде със заявки за публичност, прозрачност и съдебна реформа, но някакъв страх е обвил нормотворческия процес. Съдебната реформа е многопластов съдебен процес. Не е само до закриване на Спецправосъдието и махането на Гешев'', допълни той.

По думите му е необходима реформа в Наказателния кодекс, като например в сферата на обществените поръчки, защото там изтича най-голям обществен ресурс.

Сегашният Наказателен кодекс е кърпен и надграждан, той е от далечната 1968-ма година. В него не е уреден статутът на тези престъпления в сферата на обществените поръчки, защото това е една доста специфична тема, разясни Сарафов.

Директорът на НСлС подчерта още, че закриването на Спецправосъдието е само една малка част от общата дискусия, която в момента липсва и увери, че магистратите са готови да участват в този разговор с техния експертен потенциал.

Борислав Сарафов сподели, че не намира за удачен вариант закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата, тъй като "те имат своето място и са доказали своята ефективност в борбата срещу организираната престъпност".

Ако бъде закрито спецправосъдието, делата, които са започнати, ще бъдат безвъзвратно загубени, защото става дума за наистина много сложни дела.

По отношение на фигурата на главния прокурор Сарафов поясни, че личността има значение, но не трябва да е водеща и бе категоричен, че Иван Гешев не е авторитарен тип ръководител.

Накрая на въпрос дали укриващите се в чужбина Цветан Василев и Васил Божков могат да бъдат разпитани пред съда онлайн, Сарафов отговори, че онлайн разпитът няма никаква правна стойност.

Подобен разпит ще представлява интерес за медиите и обществото, но не и за съда. Ето защо трябва да има опростяване на процедурите, трябва да бъде обсъдена тази идея в работните групи. Смятам, че след 30 години демокрация трябва да се рестартират процесите в съдебната система, но не по този начин, който ни се предлага, завърши зам.-главният прокурор.