САЩ дава с 6% по-малко за НАТО

Представители на Вашингтон очакват останалите членове на пакта да покрият разликата

Новини
12:33 - 28 Ноември 2019
1376
САЩ дава с 6% по-малко за НАТО

Администрацията на Тръмп значително намалява приноса към колективния бюджет на НАТО според официални представители на САЩ и НАТО, ход, който идва след като мнозина продължават да поставят под въпрос ангажимента на президента Доналд Тръмп към трансатлантическия съюз, съобщава СиЕнЕн.

Преди това САЩ предоставяха около 22% от прякото финансиране на НАТО, което покрива разходите за поддържане на щаба на НАТО, съвместни инвестиции в сигурността и някои комбинирани военни операции.

Това до голяма степен е символичен ход, тъй като прекият бюджет на НАТО е сравнително малък - около 2,5 милиарда долара и е отделен от националните бюджети за отбрана, които НАТО препоръчва да възлизат на 2% от БВП.

Американските служители по отбраната обясняват, че администрацията на Тръмп се стреми да намали приноса си до около 16%, привеждайки го в съответствие с този на Германия, която осигурява 14,8%, въпреки че САЩ имат по-голяма икономика.

Представители на САЩ и НАТО заявиха, че се очаква останалите членове на НАТО да покрият разликата.

Тръмп отдавна критикува съюзниците в НАТО, по-специално Германия за това, че не постига 2% от целите на НАТО за отбрана, което в момента правят само осем от 29 членове на алианса.

Всички членове обещаха да достигнат нивото от 2% до 2024 г., но не всички от тях в момента имат планове да го направят. Държавите-членки значително повишиха разходите за отбрана през последните години, което Тръмп определя като свое постижение.