САЩ инвестират в ракетни изпитания

Камарата отказва да финансира искането на Тръмп за около 96 милиона долара

Свят
12:16 - 02 Август 2019
1741
САЩ инвестират в ракетни изпитания

Съединените щати вече могат да използват ракети със среден обсег, това показва края на договора за контрол на оръжията с Русия, но средствата за тестове и разработване на ракети скоро могат да свършат, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон заяви миналата година, че ще се оттегли от Договора за ядрени ракети със среден обсег (ИНФ), обвинявайки Русия, че не го спазва. Москва отрича, че е нарушила договора и казва, че Вашингтон се изтегля, защото иска нова надпревара във въоръжаването.

Очаква се през следващите няколко седмици САЩ да изпробват наземна ракетна крилата ракета. През ноември Пентагонът ще изпробва балистична ракета със среден обсег на действие. И двете щели да са конвенционални оръжейни тестове - а не ядрени.

Служители на САЩ коментират пред "Ройтерс", че след като съществуващото финансиране изчерпи, бъдещите изследвания и тестове ще бъдат изложени на риск поради съпротива от страна на контролираната от демократите Камара на представителите.

За разлика от Сената, който се ръководи от републиканците на президента Тръмп, Камарата отказва да финансира искането на администрацията на Тръмп от около 96 милиона долара за разработването на ракетите в нейната версия на законопроекта за бюджет и политика за отбрана за фискална година 2020.

"Ако отрежете това, вие пречите на способността на Министерството на отбраната да реагира на руските нарушения на договора", обяснява високопоставен американски служител в отбраната, описвайки съобщението на Пентагона до Конгреса. "Това няма да върне договора, а ще помогне на Русия."

Вашингтон и Москва се обвиняват взаимно за края на договора, най-новото в нарастващия списък с напрежение между Изтока и Запада. Съединените щати заявяват, че трябва да разработят свои собствени ракети със среден обсег на действие, за да възпират Русия, дори и да не ги поставят в Европа.

Пентагонът също вижда полза в разработването на новите оръжия като противодействие на Китай, който може да се похвали с все по-усъвършенствана наземна ракетна сила.

"Оттеглянето от договора би позволило на Путин да се измъква от отговорност и да обвинява САЩ както за краха на договора, така и за всяка последваща надпревара във въоръжаването", коментира Адам Смит, представител на демократите в комитета за въоръжени сили на Камарата. "Администрацията на Тръмп падна право в ръцете на Владимир Путин."