САЩ искат нов ядрен договор с Русия и Китай

Путин заяви, че Москва отговаря огледално на действията на американците

Свят
11:24 - 16 Юли 2019
1623
САЩ искат нов ядрен договор с Русия и Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати делегация на високо ниво на среща с руснаците за обсъждане на тристранно споразумение за контрол над ядрените оръжия, което ще обхване и арсенала на Китай, пише "Ню Йорк таймс".

През последните месеци се разпространява информация, че администрацията на Тръмп иска нов ядрен договор с Русия, но в него да участва и Китай.

Изданието цитира източници, които коментират, че Белият дом има планове да настоява за ново споразумение, което ще задължи Пекин да ограничи броя на атомните бойни глави.

Макар че Вашингтон и Москва притежават повече от 90% от атомните оръжия по света, американското разузнаване наскоро е излязло с оценка, че Китай има "най-малко" наполовина повече атомни оръжия от представяните официални данни.

Според новите данни на Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ) Китай притежава общо 290 ядрени бойни глави в сравнение с 280 през 2018 г.

Дипломацията на Русия в момента се цели в удължаване на съществуващия договор за съкращаване на ядрените арсенали (СТАРТ), който изтича след 19 месеца.

Китай няма да участва на тази среща. Делегациите на двете ядрени суперсили ще се срещнат днес в Женева.

Преди дни Русия официално излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.

Вашингтон започна процедура по излизане от Договора на 2 февруари, след като многократно обвинява Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. Президентът на Русия заяви след това, че Москва отговаря огледално на действията на САЩ и прекратява изпълнението му.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).