САЩ изтеглят 4000 войници от Афганистан

Някои войски ще бъдат предислоцирани по-рано от планираното, а други няма да бъдат заменяни след края на мисията им

Новини
16:49 - 15 Декември 2019
2295
САЩ изтеглят 4000 войници от Афганистан

Съединените щати ще обявят тази седмица намерението си да изтеглят около 4000 войници от Афганистан, съобщават американски медии, цитирани от АФП.

Преговорите между САЩ и талибаните бяха възобновени преди седмица в Катар, но бяха прекъснати в четвъртък след нападение срещу американската военно-въздушна база в афганистанския град Баграм, при което загинаха двама души, а десетки цивилни бяха ранени. В момента в Афганистан са разположени 13 000 американски войници, 18 години след началото на американската интервенция, последвала атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, за да бъде свален режимът на талибаните, укриващ Ал Каида.

Телевизия Ен Би Си (NBC) вчера съобщи, че според трима бивши и сегашни американски представители администрацията на Доналд Тръмп възнамерява да обяви намерението си за изтегляне на 4000 войници от Афганистан. Двама от източниците посочиха, че някои войски ще бъдат предислоцирани по-рано от планираното, а други няма да бъдат заменяни след края на мисията им. Държавният департамент не отговори днес на молба на АФП за потвърждаване на тази информация.

Пентагонът препрати запитването към Белия дом, който засега не е направил коментар.