САЩ купуват от Пфайзер 10 млн. хапчета срещу Covid

Компанията съобщи, че лекарството намалява с 89% вероятността от хоспитализация или смърт

САЩ
16:46 - 18 Ноември 2021
2304
САЩ купуват от Пфайзер 10 млн. хапчета срещу Covid

Пфайзер подписа сделка на стойност 5,29 млрд. долара с правителството на САЩ за доставка на 10 млн. таблетки от пероралното антивирусно лекарство Covid-19, съобщи производителят на лекарства, цитиран от „Гардиън“.

Пероралното лекарство може да бъде обещаващо ново оръжие в борбата срещу пандемията, тъй като може да се приема като ранно домашно лечение, което да помогне за предотвратяване на хоспитализациите и смъртните случаи.

Във вторник Пфайзер подаде заявление за разрешение за употреба на лекарството паксловид в САЩ и заяви, че очаква да произведе 180 000 таблетки до края на следващия месец и поне 50 млн. до края на 2022 г.

"Това обещаващо лечение може да помогне за ускоряване на пътя ни за излизане от тази пандемия, като предложи още едно животоспасяващо средство за хората, които се разболяват от Covid-19", заяви Ксавие Бекера, секретар на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ.

По-рано този месец компанията съобщи, че лекарството намалява с 89% вероятността от хоспитализация или смърт при възрастни, изложени на риск от тежко заболяване.

Резултатите от проучването показват, че лекарството на Пфайзер превъзхожда хапчето на Мерк, молнупиравир, за което миналия месец беше доказано, че намалява наполовина шанса за смърт или хоспитализация за пациенти с Covid с висок риск от тежко заболяване.