САЩ обявиха Китай за валутен манипулатор

Твърдите позиции на двете държави намаляват шансовете за разрешаване на търговския спор

Свят
12:30 - 06 Август 2019
1866
САЩ обявиха Китай за валутен манипулатор

Търговската война между САЩ и Китай навлезе в по-опасна фаза, след като Китай девалвира валутата си, китайските компании спряха да купуват нова земеделска продукция от САЩ, а финансовото министерство на САЩ обяви Китай за валутен манипулатор, пише "Ню Йорк таймс".

Ескалацията разтърси световните пазари. Разтревожени, инвеститорите търсят безопасни места за парите си. "Уолстрийт" отчете най-слабия ден за годината, а индексът S&P 500 приключи с 3% надолу.

В неделя Народната банка на Китай предприе мерки за ограничаване на последиците от обявените от президента на САЩ Доналд Тръмп нови мита с девалвация на юана, като премина психологически важната точка от 7 ренминби (юан) за американски долар за първи път от повече от десетилетие.

По-слабата валута прави стоките по-евтини при продажбата им в чужбина, позволява на бизнеса и потребителите да компенсират допълнителните мита на Тръмп, които Вашингтон планира да влязат в сила от 1 септември. Също засяга износа на САЩ, който се опитва да се конкурира с Китай.

Китайски представители обявиха, че решението е в отговор на пазарни сили, които реагираха на заплахата на Тръмп. В необичайно директно съобщение централната банка обвинява едностранните действия и протекционистките мерки на американския лидер Тръмп, което е принудило Пекин да приеме мерките.

Китайският бизнес прекрати закупуването на американски земеделски продукти в отговор на решението на САЩ. Местната медия "Синхуа" определи действията на САЩ като "сериозно нарушение" на споразумението с президента Си Дзинпин през юни.

В понеделник вечерта финансовото министерство на САЩ предприеме необичайна стъпка. Ведомството обяви Китай за валутен манипулатор - за първи път от 1994 г. Решението е предимно символично, което изисква администрацията да се консултира с Международния валутен фонд в опит да се прекрати несправедливото предимство на държава след приемане на валутни мерки.

Според икономисти Китай обезценява валутата си от много години, но е прекратил практиката след встъпването в длъжност на Тръмп.

По-твърдите позиции на двете държави намаляват шансовете за разрешаване на търговския спор, който вече започна да засяга световната икономика.