САЩ оставят около 600 войници в Сирия

Марк Еспър каза, че броят на американските военни може да се колебае

Свят
14:12 - 14 Ноември 2019
1111
САЩ оставят около 600 войници в Сирия

САЩ ще запазят около 600 войници в Сирия. Това обяви шефът на Пентагона Марк Еспър, въпреки желанието на американския президент Доналд Тръмп да сложи край на участието на САЩ в "безкрайни войни", съобщава "Франс прес".

"Все още преместваме военнослужещи от Североизточна Сирия", заяви американският министър на отбраната на борда на самолета за Сеул, откъдето започва обиколка из Азия.

"Там ще имаме около 500 до 600 войници", уточни той.

На въпрос дали тази цифра включва приблизително 200 военнослужещи, разположени в базата Ал Танф близо до границите с Йордания и Ирак, Еспър заяви, че има предвид Североизточна Сирия, където Тръмп е инструктирал Пентагона да охранява петролните находища.

Ще има 600 военнослужещи в цялата страна, подчерта той отново.

Еспър каза, че броят на американските войници може да се колебае, особено ако европейските съюзници на САЩ засилят присъствието си в страната.

"Нещата се променят. Събитията на място се променят. Може например партньори и съюзници от Европа да се присъединят към нас", заяви той, допълвайки: "Ако се присъединят към нас на място, това може да ни позволи да изтеглим още американски сили оттам."

Внезапното съобщение на Тръмп миналия месец, че е наредил пълно изтегляне на американските войски от Сирия предизвика гневни критики в САЩ и в чужбина.

Критиците заявиха, че това може да доведе до възраждане на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), докато оставя съюзните на САЩ кюрдски бойци в Сирия уязвими на турска инвазия.

По-късно американският държавен глава отстъпи отчасти, изтъквайки, че ще остави някои войници в района, за да отбраняват ценни петролни находища.