САЩ отказаха виза на Зариф за участие в Съвета за сигурност

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски чиновник

Свят
11:37 - 07 Януари 2020
1355
САЩ отказаха виза на Зариф за участие в Съвета за сигурност

САЩ отказаха да издадат виза на външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф за участието му в заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което е планирано за четвъртък, 9 януари.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски чиновник. 

Малко по-късно Иран призна Пентагона за терористична организация.

Според него подобно решение идва след усилено напрежение между двете страни след това, че в резултат на удара на САЩ в района на летище Багдад в нощта на 3 януари 2020 г. бе убит командващият силите за специално назначение "Ал Кудс" в Корпуса на Революционната гвардия на Иран (елитните части на Въоръжените сили на Иран) Касем Солеймани.

Ситуацията в Близкия Изток рязко се обостри след смъртта на Солеймани. Техеран обеща на САЩ жесток ответен удар и пристъпи към съкращаване на изпълнението на своите задължения в рамките на ядрената сделка.

Действията на американците от 29 декември 2019 г., нанесени удари по шиитската групировка в Ирак, предизвикаха критика на иракските власти и въпрос за правомощията на действията на коалицията начело с Вашингтон.

На 5 януари парламентът на Ирак прие резолюция с искането за напълно изтегляне от страната на всички чуждестранни войски. Американският президент Доналд Тръмп отказа да направи това, призовавайки Ирак към "безпрецедентни санкции". 

Припомняме, на 31 декември 2019 г. посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад.