САЩ позволи на консулите си да избягат от коронавирус

Новини
19:30 - 11 Февруари 2020
1417
САЩ позволи на консулите си да избягат от коронавирус

САЩ съобщиха днес, че са дали разрешение на консулския си персонал да напусне Хонконг заради опасения, свързани с епидемията от коронавирус, идваща от континентален Китай, предаде Франс прес.

Служителите, чиято работа не е от решаващо значение за нормалната работа на консулството, и техните семейства могат да напуснат Хонконг, ако желаят, каза говорител на Държавния департамент. Консулството ще остане отворено, предава БТА.

Миналия месец подобни мерки бяха въведени за американския дипломатически персонал в Шанхай и Пекин. Консулските служители на САЩ в град Ухан, огнището на заразата, бяха евакуирани.

Продемократичният активист Джошуа Уон и неговата партия внесоха 100 000 хирургични маски в Хонконг, предаде ДПА. Маските ще бъдат предоставени на местните власти, за да ги раздадат на хора с ниски доходи и на високорискови групи като улични чистачи и възрастни хора, каза Уон в Туитър.

Хонконг изпитва недостиг от маски от средата на януари и местните власти бяха разкритикувани, че не могат да осигурят достатъчен брой, отбелязва агенцията.