САЩ премахват ограниченията за внос на торове от Русия

Санкциите водят след себе си риск от световна продоволствена криза

Новини
12:25 - 31 Март 2022
2986
САЩ премахват ограниченията за внос на торове от Русия

Съединените щати облекчиха режима на санкции за внос на селскостопански продукти от Русия, включително разрешаване на доставките на храни, торове и репродуктивни материали. Това съобщиха от Министерството на финансите на САЩ, цитирани от ТАСС.

Според публикувания документ от ограниченията освен някои селскостопански продукти се изваждат лекарства, медицинско оборудване, резервни части и софтуер, необходими за функционирането му, както и средства, свързани с превенция, диагностика или лечение на COVID-19. 

Белият дом по-рано потвърди, че санкциите срещу Руската федерация не засягат хуманитарната помощ.

След началото на руската инвазия срещу Украйна САЩ и колективния Запад наложиха безпрецедентни икономически и финансови санкции на Руската федерация, които блокираха почти напълно възможността за всякакви търговски отношения, като санкциите първоначално не засегнаха износа на енергоизточници от Русия, но в последствие САЩ и други страни наложиха забрана и за този внос.

Още с поскъпването на природния газ през есента бе засегнато тежко производството на селскостопански торове и някои заводи в Западна Европа спряха производството им.

Това постави под въпрос възможността за наторяване на селскостопанските посеви през пролетта, което пък води след себе си риск от световна продоволствена криза.

Освен това заради военните действия в Украйна възникват опасения за реколтата в тази страна, която е основен производител на зърнени култури и слънчоглед и основен техен износител за страните от Африка и Близкия изток. Блокирането на черноморските пристанища на Украйна също би затруднило износа на подобни продукти.

На фона на всички тези събития много страни наложиха временни забрани за износ на основни хранителни продукти като пшеница, царевица и растително масло.

Русия планира да увеличи експортните си квоти за азотни и комплексни торове, се казва в изявление на руското министерство на икономиката в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

Русия е основен производител на калиеви, фосфатни и азотосъдържащи торове, които са ключови хранителни вещества за културите и почвата. Тя произвежда повече от 50 милиона тона годишно от тях, което представлява 13% от общото количество в света, като ги изнася главно за Азия и Латинска Америка.

През ноември 2021 г. Москва реши да ограничи износа на азотни торове и сложни азотни торове за периода от 1 декември до 31 май, за да помогне за ограничаване на по-нататъшното увеличение на цените на храните на фона на по-високите цени на газа.

Според икономическото министерство, квотите ще бъдат увеличени с 231 000 тона за азотни торове и с 466 000 тона за комплексни торове. Предишната квота за износ на руски азотни торове беше 5,9 милиона тона, а тази за сложни азотосъдържащи торове беше 5,35 милиона тона.