САЩ признаха арменския геноцид, вбесиха Турция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува решението на Конгреса

Свят
11:23 - 30 Октомври 2019
2135
САЩ признаха арменския геноцид, вбесиха Турция

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри снощи с голямо мнозинство - 405 гласа "за" и 11 "против" резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, съобщиха информационните агенции.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон. Символичното, но историческо гласуване, вероятно ще разпали напрежение в Турция, предава БТА.

В резолюцията се посочва значението на,  това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване. Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това "правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид". Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува решението на Камарата на представителите на американския Конгрес да гласува в полза на резолюция, признаваща масовите убийства на арменци преди един век като "геноцид". Министърът заяви, че решението е "нищожно и невалидно", предаде Ройтерс.

В Туитър Чавушоглу написа, че Турция е осуетила "голяма игра" със своята офанзива в Североизточна Сирия и стъпката на Камарата на представителите има за цел да си отмъсти за операцията.

Онези, чиито проекти са били възпрепятствани, прибягват към остарели резолюции. Средите, които вярват, че ще си отмъстят по този начин, грешат. Това срамно решение на тези, които експлоатират историята в политиката, е нищожно и невалидно за нашето правителство и народ, написа в Туитър Чавушоглу.