САЩ с жесток пакет санкции за честита годишнина на путинистите

Изгоряха и фирми от Китай, Канада и Франция, които са подпомагали руската отбранителна промишленост

Украйна
17:19 - 24 Февруари 2023
2451
САЩ с жесток пакет санкции за честита годишнина на путинистите

Държавният департамент на САЩ отбеляза първата годишнина от руската инвазия в Украйна, като санкционира повече от 60 висши руски служители, включително министри и регионални лидери, и три предприятия, които управляват програмата за ядрени оръжия на страната.

В ограничителните списъци попадат и десетки други руски длъжностни лица и организации, както и руснаци, замесени в кражбата на зърно от Украйна. Забрани за издаване на визи получиха и 1219 руски военни, съобщи Ройтерс.

Девет руски министри, включително на енергетиката, националните ресурси, науката, културата, спорта и комуникациите, както и близо 50 регионални губернатори, са включени в санкциите, обявени в петък.

Засегнати са и сътрудници на руския президент Владимир Путин, сред които Олга Скабеева, водещ пропагандист на държавната телевизия, и Олег Романенко, който беше назначен да наблюдава украинската атомна електроцентрала "Запорожие", превзета от руските части в началото на войната.

Съединените щати ще наложат мито от 200% върху алуминия и продуктите от него, произведени в Русия от 10 март.

Руският алуминий се произвежда от държавната корпорация "Русал", която представлява около 6% от световното производство на алуминий. Доставките за САЩ представляват 7% от приходите на "Русал" през първата половина на 2022 г.

Министерството на търговията на САЩ пък добави в списъка си с търговски ограничения компании от Китай, Канада и Франция, които са подпомагали руската отбранителна промишленост.

От тях 79 са базирани в Русия, пет - в Китай, две - в Канада. Седалищата на три от санкционираните предприятия са във Франция, Люксембург и Нидерландия.