САЩ се ядоса на Германия, че ги сравни с Китай по шпиониране

През 2013 г. се твърдеше, че Агенцията за национална сигурност е шпионирала Ангела Меркел

Свят
14:44 - 26 Ноември 2019
1485
САЩ се ядоса на Германия, че ги сравни с Китай по шпиониране

Американският посланик в Берлин остро критикува германския министър на икономиката Петер Алтмайер, че прави паралел между китайското и американското шпиониране, съобщава БиБиСи.

Спорът пламна заради решението на Германия да не забрани на китайския технологичен гигант Хуавей да участва в немската мобилна телефонна мрежа 5G.

"Няма морална еквивалентност между Китай и Съединените щати и всеки, който го предполага, игнорира историята", заяви американският посланик Ричард Гренел.

Американското правителство призовава западните съюзници да забранят на Хуавей да наддава за договори за 5G, като твърди, че фирмата е твърде близка до Китайската комунистическа партия и китайските разузнавателни служби.

Междувременно ново проучване на общественото мнение предполага голяма пропаст между вижданията на американците и германците за американско-германските отношения.

Три четвърти от анкетираните американци са положителни. Но почти две трети от германците смятат, че отношенията са лоши, установява проучване на Pew Research Center/Körber-Stiftung.

По време на телевизионен дебат за Хуавей, Алтмайер припомни скандала от 2013 г. за американското наблюдение на съюзниците от НАТО чрез Агенцията за национална сигурност. Тогава се твърдеше, че са шпионирали и канцлера Ангела Меркел.

Алтмайер заяви, че "Германия все още не налага бойкот" на САЩ, въпреки скандала. "САЩ също така изискват от своите компании да предадат определена информация, необходима за борба с тероризма", каза той.

Забележката му е към опасенията на САЩ, че Хуавей световен лидер в областта на мобилните технологии от ново поколение, ще предаде записи на чувствителни данни на китайското правителство.

Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Въпреки това германските разузнавачи също съветват правителството на Меркел да не допуска Хуавей до 5G в Германия.

Посланик Гренел коментира, че приравняването на действията на правителството на САЩ с това на Китайската комунистическа партия е "обида за хилядите американски войски, които помагат да се гарантира сигурността на Германия и милионите американци, ангажирани със силен западен съюз".

"Тези твърдения са също обида за милионите китайски граждани, с отказани основни свободи и несправедливо затворени от ККП", допълва той.

Миналата година Гренел разгневи левите социалдемократически партньори на Меркел, като заяви, че иска да "овласти" европейските консерватори.