Сатиричният театър се смя заедно с Радой на 100-годишнината му

Култура
15:18 - 28 Април 2022
2495
Сатиричният театър се смя заедно с Радой на 100-годишнината му

100 години след рождението си, великият разказвач и народен любимец Радой Ралин успя да напълни големия салон на Сатиричния театър. Своеобразният, посветен на него  спектакъл бе кръстен „Една красива грешка”, като оригиналното заглавие измисли синът на сатирика – Кин Стоянов. „Баща ми не обичаше такива събирания, юбилеи, чествания и сигурно би се разсърдил, затова и го нарекохме „Една красива грешка”, обясни той.  

Публиката се смя бурно на остроумията на Ралин, който оживя на екрана в театъра, като основен акцент бе прожекция на документален филм, в който той чете пасажи от свои творби. Тези, които го познаваха, си припомниха прочутите му разходки из града и срещите му с хората по улиците на София, когато неуморно разговаряше с всеки срещнат на улицата и правеше забавни и стоплящи душата коментари, превърнали се в негов патент завинаги.

От екрана, Радой прозвуча актуално с прозренията си за шестващата  простащина, лицемерието на политиката и липсата на хуманизъм в съвременното общество.

Водеща на събитието в Сатиричния театър бе Александра Сърчаджиева, публиката се наслади и на чудесно изпълнение на песни по негови текстове на Йорданка Христова и Хайгашод Агасян, а актьори от трупата на Сатиричния театър изпълниха част от спектакъла "Импровизация". Бурните овации на публиката предизвика и изпълнение на Ицко Финци.

Драматургът на Сатирата Богдана Костуркова припомни, че навремето, идеята за театър към вестник „Стършел‘‘ е именно на Радой Ралин. Тогава той започнал да работи с хумористични сценки, като приврлича артисти-студенти по актьорско майсторство от ВИТИЗ и репетирали късно вечерта. Така тези сатирични спектакли чертаят коловоза на бъдещия Сатиричен театър. Радой Ралин, заедно с Валери Петров, е автори на един от първите спектакли в Сатирата - "Импровизация". По думите на Костуркова,  този спектакъл на актьора и режисьор Гриша Островски, по някакъв начин дава ново лице на театралната сатира.

Любопитен спомен с Радой Ралин, с много чувство за хумор разказа и директорът на театъра Калин Сърменов, който по забавно-ироничен начин сподели запознанството си с народния мъдрец в детството си. 

Президентът Петър Стоянов пък предизвика аплодисменти в залата с разказите за Радой като изключителен приятел, с когото се запознал по време на студентските си години, а сатирикът го подкрепял заедно с колегите му в дръзките им опити за свобода и битка с партийната пропаганда. Всяка сутрин, поетът го питал: "Пешо, ти закусвал ли си?." "Каква ти закуска! Ние, хъшлаци, току що сме си легнали", припомни си Стоянов. И сподели голямата си емоция как Радой го уредил през 1974 г. да получи билет за постановка на гостуващата трупа "Таганка" и го запознал с кумира му Владимир Висоцки. "Не знам къде беше учил езици, но бях представен така: "А това е Пешо, студент Софийкого университета". "Когато станах президент, не пропускаше да ме посещава. И то защо? Умираше да ходатайства! За хора, които са абсолютно неподходящи за дадения пост. "Ама той е добър човек", придължаваше да настоява той. Такава порода хора вече са рядкост, не могат да се намерят", каза по адрес на своя приятел Петър Стоянов.

„Радой обичаше да ходатайства за приятелите си по своя чудат начин. Все беше зает да помага на някго”, сподели спомените си Стоянов.

Накрая на спектакъла, Кин Стоянов отправи призив към министъра на културата да работи за пренасянето на великите творци от 20 век в 21, които той нарече духовни проводници. Младото поколение трябва да знае и да чува за това, което са сътворили големите личности, настоя Кин.

Събитието беше уважено от министъра на културата Атанас Атанасов, както и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, от столичния кмет Йорданка Фандъкова, от директора на Софийка опера и балет акад. Пламен Карталов, от актьори, режисьори, музиканти.