Съюзът на артистите също поиска оставката на Минеков

Време е някой да пусне противопожарната завеса, заявиха актьорите

Култура
14:15 - 22 Декември 2022
1975
Съюзът на артистите също поиска оставката на Минеков

Съюзът на артистите в България се присъединява солидарно към всички, колеги от Драматично - куклен театър "Иван Радоев" - Плевен и от Народния театър „Иван Вазов“, които изпратиха и до творческия синдикат отворените си писма срещу системните нападки и обиди към тях от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, съобщиха от САБ.

"Напомняме на министър Минеков, че нашата организация е длъжна да утвърждава престижа на сценичните изкуства в страната и извън нея, да защитава творците и служителите при накърняване на професионалното им достойнство, съгласно което намираме за недопустими и изключително неадекватни всякакви публични изказвания, намеци, неверни твърдения, откровени лъжи и внушения, които уронват авторитета на работещите в нашия сектор.

"Осъждаме остро промените, които екипът на министерството на културата прие в НАРЕДБА № Н-5 ОТ 27 ЮНИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ОТ НАЦИОНАЛЕН ФОНД "КУЛТУРА", нанасяйки непоправими щети на целия независим културен сектор!

Осъждаме остро предложенията за промени в НАРЕДБА № Н-4 ОТ 14 ЮНИ 2007 Г. ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА ДЪРЖАВНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, които екипът на министерството публикува за обществено обсъждане в дните между празниците.
Осъждаме категорично и остро всички неадекватни действия и публични изказвания на Министерството на културата и отправяме молба за незабавна намеса от страна на Президентската институция, за да опитаме заедно да спасим този така специфичен сектор в живота на българина, докато все още не е прекалено късно! Време е някой да пусне противопожарната завеса!", се казва в изявлението на Съюза на артистите.

По-рано редица актьори от Народния театър изпратиха отворено писмо до президента и до другите компетентни държавни институции заради нападките на проф. Минеков по отношение на случващото се в театъра.

"С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията.
Ние, долуподписаните артисти от Народен театър „Иван Вазов“, се обединяваме в искане за оставка на министър Минеков.

Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви. Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите като жертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа на директора и т. н. Изреждането на подобни изказвания би превърнало писмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук", пишат актьорите.

"Мълчанието ни до този момент се дължеше на убеждението, че всяко следващо изказване би удължило живота на скандала, че медиите разчитат на нашата приказливост в подобни случаи, за да го възпроизвеждат в най-невероятни вариации по темата, включително и за да го политизират. В момент на политическа нестабилност именно това е най-опасният възможен сюжет. За съжаление липсата на публична реакция от наша страна започва да се тълкува превратно. Сега ние излизаме от зоната на неутралитет", се казва в писмото.

"При пожар в театъра се спуска желязна завеса, за да бъдат спасени зрителите. Така се е случило преди почти 100 години, на 10 февруари 1923 г. Сцените са ветровити места и пожар може да тръгне от една искра. Днес всяка неистинна дума се превръща в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на скандала!", зоват актьорите от Народния.